Sve manje srednjoškolaca u Vranju

Lokalne vesti - Sreda 23.04.2014 - 11:19

U šest srednjih škola u Vranju buduće srednjoškolce za ovogodišnji upis očekuje manji broj mesta nego lane.

Vranjski gimnazijalci Vranjski gimnazijalci

Prema rečima nadležnih zbog manjeg broja učenika koji ove godine završavaju osmi razred planira se i manji broj odeljenja za upis u srednje škole.

Statistika pokazuje da će na područuju Grada Vranja  u školskoj 2014. – 2015. godini biti oko 60 srednjoškolaca manje u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 958.

Jovica Stevanović iz odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju kaže da će recimo od pet odeljenja u Medicinskoj školi  na smerovima medicinska sestra, farmacija, fizioterapeutski tehničar, zubni tehničar i pedijatrijska sestra biti ukinut jedan obrazovni profil zubni tehničar.

- U Gimnaziji „Bora Stanković“  ostaju društveno jezički i prirodno matematički smer, ali se ukida treći, informatički smer.

Razlog je usklađivanje sa evropskim standardima. Informatički smer  ne može da postoji onakav kakav je bio do sada.

Tehnička, Ekonomska i Poljoprivredna škola zadržaće prošlogodišnji broj odeljenja za upis.

Izmena će biti u Hemijsko-tehnološkoj školi gde se takođe planira manji broj odeljenja – objašnjava Stevanović navodeći da konačne verzije o manjem broju mesta za upis u srednje škole još uvek nema.

Na završnom ispitu  za upis u srednje škole ove godine osim testa iz matematike i srpskog jezika, uvodi se i treći test. On obuhvata pitanja iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Test iz matematike kao i test iz srpskog jezika bodovaće se sa po 16, a treći kombinovani test sa osam bodova, napominju nadležni.   
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: