TRIBINA OK RADIJA: Pravosuđe se mora okrenuti sebi

Lokalne vesti - Sreda 10.12.2014 - 16:07

Vranje - OK Radio je u sredu u Surdulici održao još jednu, četvrtu po redu tribinu serijala o vladavini prava, pod naslovom „Reforma pravosuđa i jug Srbije“.

sa tribine OK Radija u Surdulici sa tribine OK Radija u Surdulici

Tribina je organizovana kao deo projekta „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“, koji OK Radio realizuje uz pomoć Delegacije EU u Srbiji, i ovoga puta u saradnji sa SO Surdulica.
 


Panelisti na tribini bili su Petar Petrović, predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije, Slađanka Milošević, predstavnik Sindikata pravosuđa, v.f. predsednika Višeg suda u Vranju Dragan Stefanović i  Slobodan Nešić, član UO Advokatske komore Niš.

 

Skup kome su prisustvovali isključivo po pozivu najviši predstavnici južnosrpskog pravosuđa - predsednici sudova, tužioci, pravobranioci i advokati - otvorio je narodni poslanik i predsednik SO Surdulica Novica Tončev.

 

 

On je opomenuo na korupciju, najveće zlo sistema u Srbiji, i ocenio da do nje dolazi isključivo kada se javlja mešanej politike u rad sudova.

 

Predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Petar Petrović rekao je da je država svesna svih problema koji u pravosuđu postoje, i zamolio za strpljenje u njihovom rešavanju.

 

Najviše pažnje izazvalo je izlaganje Slađanke Milošević, sindikalistkinje, koja je bez dlake na jeziku ocenila da je reforma sudstva u Srbiji propala i da se ova grana nalazi na veoma niskom nivou, bez jasne koncepcije kako da se on promeni.

 

V.f. predsednika Višeg suda u Vranju Dragan Stefanović, i sam žrtva reforme, izneo je više korisnih podataka koji pokazuju da iako su neke nepravde ispravljene, još uvek postoji teško nerazumevanje na relaciji novoprimljene i vraćene sudije.

 

Na kraju, advokat Slobodan Nešić pozvao je prisutne da podrže protest advokata, kao ideju koja se u najvećoj mogućoj meri zalaže za očuvanje pravne države u Srbiji.

 

U ozbiljnoj diskusiji koja je potom usledila čuli su se i podaci iz osnovnih sudova u Vranju i Surdulici, ali i oprečna mišljenja u pogledu položaja pravosuđa, štrajka advokata i budućnosti zemlje.

 

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: