Pivo, ili barem jedan od njegovih sastojaka, poboljšava funkcionisanje mozga, pokazala je nova studija.
Beta / AP Photo/Matthias Schrader
Ipak, to ne znači da je sada opravdano piti velike količine piva, budući da se korisna hemikalija u njemu nalazi u tako malim količinama, da bi svakog dana trebalo da popijete i do 2.000 litara dragocene tečnosti, kako biste od nje imali koristi.
Istraživači su demonstrirali da “xanthohumol”, tip flavonoida koji se nalazi u pivu, poboljšava kognitivne funkcije mladih miševa.
Flavonoidi su hemikalije koje se nalaze u biljkama i uglavnom im daju boju, a naučnici su već dokazali da neki od njih mogu biti korisni u borbi protiv širokog spektra bolesti.
Oni se nadaju da će uz pomoć novootkrivenog sastojka uspeti da leče metabolički sindrom, stanje koje se povezuje s gojaznošću i visokim krvnim pritiskom, ali i slabljenjem pamćenja.
Stručnjaci Univerziteta u Oregonu proučavali su xanthohumol u velikim dozama, koje prirodno ne bi mogle da se unesu ishranom i otkrili da poboljšava sposobnost mlađih jedinki da se prilagode promenama u okruženju.
- Xanthohumol ubrzava metabolizam, smanjuje nivo masnih kiselina u jetri i, barem kod mlađih miševa, popravlja kognitivne sposobnosti - kaže Danijel Zamzov, bivši doktorant Univerziteta u Oregonu.
“Nažalost, kod starijih miševa nije primećen takav efekat.”
Vrati se na kategoriju Zivot i stil
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.