Uroševe MOZGALICE za vranjske osnovce

Lokalne vesti - Utorak 26.01.2016 - 00:38

Uroš Petrović, književnik za decu i mlade, bio je u utorak gost Vranja i manifestacije Svetosavska nedelja, koja se u našem gradu održava po 26. put.

Uroš Petrović u susretu sa vranjskim osnovcima; Foto: D. Ristić Uroš Petrović u susretu sa vranjskim osnovcima; Foto: D. Ristić

Susret sa učenicima osnovnih škola iz Vranja bio je upriličen u prostorijama Galerije Narodnog muzeja u dva termina, od 12 i 14 časova.

Petrović je poznat po svom inovativnom pristupu u pisanju knjiga za decu i mlade, a njegova knjiga „Peti leptir“ u naučnim krugovima ocenjena je kao prvi horor roman za decu kod nas.

Najpoznatije su njegove priče – mozgalice i romani u zagonetkama, koji privlače sve više pažnje, ne samo dece, već i odraslih čitalaca.

 

On je i najinteligentniji Srbin, doduše nezvanično, ali je na zvaničnoj Mensinoj listi četvrti najinteligentniji čovek na svetu.

Uroš Petrović je vranjskim osnovnoškolcima pričao o pisanju priča i svojim knjigama, kojih ima petnaestak.

 

Jedna od njih je i roman "Peti leptir", po kojoj je snimljen prvi 3-D film na srpskom jeziku.

 

- Knjiga govori o jednom dečaku koji beži iz jednog beogradskog sirotišta i biva upleten u društvo nekih vukova, leptirova i nekih strašnih ljudi, tako da, ako neko želi da čita ovu knjigu, a imate je u biblioteci, ne bi trebalo da je čita pred spavanje - rekao je Petrović.

 

Nakon ove uspešne knjige, Petrović je napisao seriju priča o devojčici po imenu Marta Smart.

 

To je jedna jako pametna devojčica zelene kose koja živi u jednoj ulici gde žive neki malo čudni ljudi.

 

U toj knjizi, da bhi sakrio rešenje misterija, napisao sam ih tako da mogu da se čitaju samo u ogledalu.

 

Pa ko hoće da vara, moraće da ide u hladno kupatilo da se muči - otkrio je deci Uroš Petrović.


Posetioci ovog druženja su u susretu sa ovim neobičnim pripovedačem morali malo i da mućnu glavama, jer im je Uroš postavljao neke od svojih zagonetki.

 

To su zagonetke iz knjiga koje još uvek nisu objavljene, jer kako je objasnio Uroš Petrović, neko je možda čitao ove stare knjige, pa će znati rešenje.

 

Jedna od lakših zagonetki iz Uroševih knjiga, koju je postavio pred male Vranjance glasi:

 

"Na njemu je nogu kolko i na rodi, ali jednu samo naokolo vodi".

 

Vladica je vrlo brzo našao rešenje, a to je šestar.

 

Druga mozgalica je bila malo teža.

 

"Niže je kad na sebi ima glavu, a više je kad na sebi nema glavu".

 

I ova mozgalica je bila brzo rešena, a tačno rešenje, jastuk, dala je Milica.

Svi prisutni su se aktivno uključili u rešavanje mozgalica, a najuspešniji u su dobijali i simpatične nagrade, loptice sa osmehom, ponosni proizvod kineske industrije plastike, kako je objasnio Petrović.

U sredu će od 11 do 14 časova u svim vranjskim školama biti organizovana proslava Dana Svetog Save, a ovogodišnja Svetosavska nedelja završava se uveče tradicionalnim balom prosvetnih radnika, na kome će biti dodeljene nagrade „Sveti Sava“ za 2015. godinu.

 

  

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i  stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: