Velika tribina o korupciji

Lokalne vesti - Četvrtak 20.03.2014 - 14:36

Tribina „Dometi u borbi protiv korupcije na jugu Srbije“, koju je organizovao OK Radio iz Vranja uz podršku EU, održana je u četvrtak u sali Načelstva u tom gradu.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Za okruglim stolom našli su se predstavnici svih sudova sa teritorije sedam opština Pčinjskog okruga, kao i predstavnici policije, Tužilaštva, lokalnih vlasti, advokatskih udruženja, nevladinih organizacija i manjinskih zajednica.

Okrugli sto o antikorupciji osmišljen je kao susret stručnjaka, pa se posle pozdravne reči gradonačelnika Vranja Zorana Antića prisutnima obratio Zoran Vujićić - član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koji je govorio o značaju i dometima  rada Agencije.

Vujičić je podsetio da je Agencija počela sa raadom 2010. godine i da za svoj rad odgovara isključivo Skupštini Srbije.

- Korupcija potkopava temelje društva i glavni zadatak Agencije je da radi na njenom drastičnom smanjenju - rekao je Vujičić na tribini OK radija.

Nataša Jelić, pomoćnik direktora u Sektoru za predtavke Agencije - "Postupanje po predstavkama". U njenom izlaganju bilo je reči o predstavkama koje u Agenciju stižu sa juga Srbije i načinima na koje Agencija odgovora na njih.

Ona je rekla da gotovo najveći broj predstavki koje građani i institucije šalju Agenciji dolazi sa juga Srbije.

- Iz Vranja smo imali 27 predstavki, iz Bujanovca sedam, a po šest iz Surdulice i Vladičinog Hana. Od osnivanja je Agenciji stiglo oko 1.500  predstavki građana, i njima se u Agenciji aktivno bavimo - rekla je Nataša Jelić.

Ispred Agencije za borbu protiv korupcije govorio je i Dragomir Trninić, pomoćnik direktora u Sektoru za operativne poslove Agencije. Njegova tema bila je "Registri i kontrola imovine funkcionera".

Prema njegovim navodima, u Srbiji postoji čak 34.710 funkcionera, a čak njih 9.000 nije prijavilo imovinu, na ovaj ili onaj način.

- Zbog toga smo podneli 168 zahteva pokretanje krivičnog postupka, devet krivičnih prijava a u našem radu podneli smo prijave protiv tri narodna poslanika i dva predsednika opština - rekao je Trninić.

Tribina „Dometi u borbi protiv korupcije na jugu Srbije“ organizovana je u okviru projekta „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“, koji OK Radio iz Vranja realizuje u okviru programa EU „Jačanje slobode medija u Srbiji“, kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: