VINČA: Daleko je dekontaminacija!

Lokalne vesti - Petak 15.01.2016 - 10:36

Zamenik direktora Laboratorije za fizičku hemiju Instituta „Vinča“ Gvozden Tasić kaže za OK portal da stručnjaci ovog instituta još nisu započeli posao dekontaminacije pozorišta u Vranju!

Nekadašnje pozorište u Vranju FOTO S. Tasić Nekadašnje pozorište u Vranju FOTO S. Tasić

Stručnjaci iz Vinče zasada rade na prvoj fazi koja podrazumeva određena ispitivanja betona i nivoa zagađenosti.

Iz tog instituta ugovorili su sa Gradom Vranjem pisanje programa dekontaminacije pozorišta kako bi se procenilo koliko će ceo posao koštati i do kad bi sve trajalo.

- Da bismo došli do tih pokazatelja, neophodno je istretirati manju količinu betona, otprilike pedesetak kvadrata.

To je potrebno da bismo videli koju je kombinaciju metoda dekontaminacije najbolje primeniti i da bismo najefikasnije rešili problem.

I da u celu stvar uključimo odgovarajuće stručnjake drugih oblasti, ponajpre tosikologe koji bi nam pomogli u smislu potvrde da ono što mi radimo ima smisla i da je sve očišćeno od organskih zagađivača do nivoa koji je zadovoljavajući
- objašnjava Tasić.

Izrada ovakvog programa, napominje Tasić, nije ništa neuobičajeno i predstavlja samo prvu fazu posle koje se pristupa dekontaminaciji.


- Mi smo sad u toj prvoj fazi, isprobavaju se razne kombinacije fizičkog uklanjanja i hemijskog tretmana i upotrebe odgovarajućioh apsorbenasa da bi se videlo kako se ponaša beton, kako može najefikasnije da se utiče na dinamiku uklanjanja organskih zagađivača iz betona - navodi Tasić.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić objavio je krajem decembra 2015. početak radova na dekontaminaciji, kao i da stručnjaci „Vinče“ već rade na sanaciji betona zagađenog korišćenjem neispravnog oplatola (ulja za oplatu prilikom izlivanja betona).

Međutim, do te faze se očito još nije došlo u pravom smislu te reči. U „Vinči“ još ne znaju kolika je zagađena površina, a javnost to svakako zanima. Kao i koliko bi sve trajalo, imajući u vidu da obnova pozorišta već poprilično kasni.

- Odradili smo određene analize kada je detektovan problem. To uzorkovanje nije bilo potpuno, pa su sad u toku dodatne analize, a rezultati će u vidu zaključaka biti prezentovani u sklopu Programa dekontaminacije koji pripremamo.

Tu će pisati kog nivoa je zagađenje, šta treba uraditi, koliko to može da traje i koliko će sve koštati - konstatuje
Tasić.

I gradonačelnik Vranja Zoran Antić potvrđuje da se trenutno čekaju rezultati prvog dela istraživanja, zbog daljih mera i metoda, kao i ukupne površine koja će biti tretirana u procesu dekontaminacije.

- Još nisu stigli rezultati analiza na osnovu kojih će biti određen način dekontaminacije pozorišta.

 

Postoje naznake da otrovni oplatol nije korišćen u čitavoj zgradi pozorišta.

Najverovatnije ga ima samo u nižim delovima zgrade gde je dospeo, kako se pretpostavlja, preko dasaka koje su bile premazane otrovnim oplatolom.

Nama je suštinski najvažnije da se sa što manje para i na što efikasniji način taj prostor potpuno steriliše, da bude bezbedan i za gledaoce i za glumce
- navodi Antić.

On pojašnjava i da su uzorci uzeti sa oko 30 mesta u zgradi pozorišta, kao i da je Grad Vranje taj prvi ugovor sa Vinčom, za utvrđivanje količine zagađene površine i najefikasnijeg metoda njene dekontaminacije, koštao nešto više od dva miliona dinara.

U Vinči već znaju da će se primenjivati njihov foto-hemijski proces, odnosno hemijska dekontaminacija uz adekvatnu pripremu betona. Iz ovog instituta su dosad primenjivali tri moguće metode dekontaminacije na tzv. „smrdljivim zgradama“ u Beogradu prilikom čije izgradnje je korišćen zagađeni oplatol.

Stručnjaci „Vinče“ egzaktnom i neoborivom metodom poput otiska prsta ustanovili su da je upravo taj oplatol proizvođača „Ekosekund“ upotrebljen i u vranjskom pozorištu.


Prva od tri metode je fizičko uklanjanje gde skidanje slojeva betona ide uz asistenciju građevinskih stručnjaka kako se ne bi narušila statika zgrade (šut tom prilikom postaje opasan otpad koji se mora adekvatno tretirati i uskladištiti).

Druga metoda je tretiranje hemijskim tretmanom pri čemu se ubrzano razgrađuju štetnih jedinjenja prirodnim putem.

Najuspešniji i najefikasniji je treći metod koji podrazumeva kombinovani foto-hemijski proces oksidacije gde se koristi veštačko zračenje preko UV lampi, vodonik-peroksida i ozona u kombinaciji sa hemijskim sredstvima.

Nejasno je i dalje ko će snositi troškove sanacije kontaminiranog betona. Iz vrha lokalne samouprave nedavno je najavljeno da će za nastalu štetu insistirati na krivici izvođača radova prve faze GP „Banković“ iz Crne Trave.

Vlasnik te firme rezolutno je, međutim, odbacio mogućnost da on snosi materijalnu štetu za nastali problem, uz objašnjenje da je koristio oplatol proizvođača NIS, a ne seriju zagađenog oplatola preduzeća „Ekosekund“ koja je izazvala iste probleme na gradilištima u Beogradu.

Iz lokalne vlasti najavljeno je da će u tom slučaju aktivirati bankarske garancije.
 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: