VIŠAK PROSVETARA: Nazire se rešenje

Lokalne vesti - Četvrtak 28.09.2017 - 10:43

U Vranju je za petak zakazan sastanak na kome bi trebalo da bude formirana radna podgrupa Ministarstva prosvete za Pčinjski okrug, koja će rešavati pitanje tehnoloških viškova.

Ostalo samo par stopostotnih tehnoloških viškova FOTO: D. Ristić/OK Radio Ostalo samo par stopostotnih tehnoloških viškova FOTO: D. Ristić/OK Radio

Pri Školskoj upravi Leskovac već je formirana radna grupa za Jablanički i Pčinjski okrug, koja će u petak doboti svoj prošireni sastav iz Pčinjskog okruga.

Jedan od zadataka podgrupe biće rešavanje pitanja tehnoloških viškova u prosveti, čiji je broj pre početka školske godine bio zabrinjavajuće visok.

Neposredno pred prvi dan nove školske godine, 464 prosvetnih radnika na jugu je procenjeno kao višak, od kojih je 35 bilo bez ijednog časa.

Prosvetni savetnik Odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju Jovica Stevanović kaže da je za sada radnoj podgrupi upućen samo jedan zvaničan zahtev za rešavanje ovog problema.

- Međutim, tehnološki viškovi se rešavaju nezavisno od toga.

To se rešava u komunikaciji između direktora škola i mi tu posredujemo.

Nakon formiranja radne podgrupe u petak imaćemo više podataka
– kaže Stevanović.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) u Vranju, rešavanje tehnoloških viškova ide u dobrom smeru, ocenjuje predsednik ove sindikalne podružnice Dušan Mladenović.

- U poslednjih nedelju dana je dosta tih ljudi zbrinuto, tako da je od stopostotnih tehnoloških viškova, kojih je bilo desetak, ostalo samo par njih.

Kao i prethodnih godina, to su uglavnom učitelji, a koliko znam, i za njih se očekuje rešenje.

 

Stav sindikata je da svi prosvetari, bez izuzetka, moraju da, na ovaj ili onaj način, budu zbrinuti – kaže Mladenović.

A rešenje može da bude udomljenje u nekoj drugoj školi koja ima potrebe za određenim profilom.

Ukoliko se problem ne reši na ovaj način, postoji opcija prekvalifikacije, odnosno nalaženje drugog radnog mesta, obično sa nižom stručnom spremom.

Jedan broj radnih mesta za višak prosvetara biće najverovatnije na raspolaganju u produženom boravku, za koji je ministarstvu upućeno nekoliko zahteva.

Prema Mladenovićevim rečima, rešavanje problema tehnoloških viškova se odvija uglavnom uz angažovanje sindikata, insistiranjem na poštovanju kolektivnog ugovora i ostalih propisa.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: