Vojnici iz Vranja krenuli na Kipar (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 19.03.2014 - 14:34

Svečani ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju na Kipru, održan je u sredu u kasarni „1. pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog“ u Vranju.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Polovina od ukupno 43 vojnika iz Četvrte i Prve brigade na Kipar će otići u četvrtak, dok druga polovina u mirovnu misiju odlazi za nedelju dana.

Komandant Kopnene vojske Aleksandar Živković rekao je da pripadnici Vojske Srbije svojim učešćem u multinacionalnim operacijama potvrđuju interes i nameru Srbije da na konkretan način doprinosi očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

- U zonama operacija Ujedinjenih nacija i Evropske unije, trenutno se nalazi 175 pripadnika Kopnene vojske u Libanu, Kipru i Kongu.

Učešćem u multinacionalnim operacijama pripadnicima Kopnene vojske pruža se prilika da rade i stiču iskustva u međunarodnom okruženju, da se usavršavaju na ličnom i profesionalnom planu i time daju doprinos unapređenja operativnih sposobnosti naših sastava.

Ovo je šesta po redu smena streljačkih vodova iz sastava Kopnene vojske, koji se na Kipru angažuje od 2011. godine, u okviru mađarsko – slovačkog kontigenta – rekao je Živković.

Jedan od učesnika operacije iz Četvrte brigade u Vranju Ivica Barać kaže da je svestan činjenice da mogućnost angažovanja u multinacionalnom okruženju predstavlja veliku odgovornost ali i čast.

– Jedan od mojih osnovnih motiva da idem na Kipar je nadogradnja profesionalne karijere.

Smatram da ću sva saznanja koja budem pokupio iz učestvovanja u multinacionalnim operacijama moći da primenim prilikom daljeg usavršavanja u Vojsci Srbije.

Svi pripadnici pešadijskog voda na čelu sa mnom prošli su pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama koje su trajale dva meseca na poligonu Borovec – kaže Barać.

Na Kipar odlazi i Dalibor Jovanović iz Prve brigade u Novom Sadu.

– Izuzetna mi je čast da budem u sastavu Vojske Srbije, samim tim i deo misije Ujedinjenih nacija u očuvanju mira.

Ja ću biti u sastavu mađarskog kontigenta i biće nas šestorica članova patrole.

Naš primarni zadatak je da budemo u liniji razdvajanja vatre gde niko ne bi smeo da bude. Pričao sam sa ljudima koji su već bili tamo.

Rekli su mi da dosta toga može da se nauči, s obzirom da do sada nismo bili u mogućnosti da imamo dodira sa stranim armijama. Sva nova iskustva ćemo iskoristiti i primenjivati u daljem radu u Srbiji – kaže Jovanović.

Učesnici, među kojima su i dve žene, pozdravili su se u „gornjoj“ kasarni sa članovima svojih porodica, a misija na Kipru trajaće šest meseci.

Inače, iz vranjskog garnizona u mirovnu misiju odlazi 37 vojnika, a šestoro njih je iz novosadske Prve brigade.

Svečanosti ispraćaja prisustvovali su komandant Kopnene vojske general potpukovnik Aleksandar Živković, predstavnici Pčinjskog okruga i grada Vranja, rodbina i prijatelji starešina i vojnika koji se upućuju u  multinacionalnu operaciju.

Aleksandar Aca Stojković

 

              

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: