Vojvođanski specijaliteti sa juga Srbije

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.11.2015 - 08:41

Vranje - Vladica Stanković (36) u Pčinjskom okrugu poznat je po tome što ima dara za hvatanje zmija i što prvi priskače u pomoć kada se ovi gmizavci nađu u blizini čoveka.

Stanković: Sada je pravo vreme za kobasice; Foto: Fb Stanković: Sada je pravo vreme za kobasice; Foto: Fb

Međutim, Vladica ima još jedan nesvakidašnji hobi,  a to je kulinarstvo. Naročito spravljanje kobasica i suhomesnatih proizvoda.

Vladica je pre nekoliko godina napravio pionirski poduhvat na jugu Srbije, tako što je vođanske specijalitete kao što su kulen, konjska i sremska kobasica, počeo sam da pravi. Tu je i čuvena pirotska peglana kobasica, ali i pančeta.

Kaže da je veliki kulinar i ljubitelj dobrog zalogaja, pa se odvažio da dimi i suši kobasice, iako su za Vladičin Han, gde živi, i prostore južne Srbije karaktereistični  suvo meso i sprža, koji se najčešće “prave” krajem novembra.

- U početku su to bile male količine. Samo za probu. Sad već pravim za potrebe svoje porodice, ali imam i dovoljno zaliha, da mogu da obradujem prijatelje. Poseban specijalitet su mi konjske kobasice.

Za njih meso nabavljam iz Trgovišta. Svo meso koje stavljam u kobasice, obavezno je prošlo veterinarsku i sanitarnu kontrolu. Za kulen najviše koristim svinjsko meso, a ostali sastojci su tajna – zagonetno kaže Vladica.

On pojašnjava da dobru vojvođansku kobasicu treba prvo dimiti, a kasnije oko dva meseca sušiti na promaji. Za to su najpogodniji decembar i januar, jer su najhladniji. Tek nakon dva meseca sušenja, kobasice su, kaže, spremne za služenje.

- U početku sam se plašio da zbog klime koja je zastupljena u našem kraju, kobasice neće moći da se osuše. Mi smo ovde navikli da suvo meso sušimo tek nekoliko dana.

Međutim, pokazalo se da i kobasice, ali i pršut, mogu da  stoje na promaji i više od mesec dana. To što sam “prešao”  na vojvođanske specijalitete, ne znači da sam zapostavio naše.

Taman kad se u januaru potroše sprža, vešaljke mesa i rebarca, mi pređemo na kulen i vojvođanske kobasice - kaže Vladica.

On nije samo Vojvodinu “preneo” na jug, već i Novi Pazar. Uspeo je da savlada mešenje, odnosno razvlačenje, pazarskih mantija, specijaliteta od čijeg ukusa zastaje dah.

Za pravljenje mantija potrebno je najmanje pola dana. Kora se nekoliko puta, što bi domaćice na jugu Srbije rekle, “presukuje”, pa se seče na sitne kockice, od kojih se prave tzv. jastučići, koji se kasnije pune nadevom od mlevenog mesa ili pečuraka, u zavisnosti da li volite mrsnu ili posnu varijantu. Služe se tople uz jogurt. U Novom Pazaru i okolini prodaju se u pekarama, najčešće za doručak.

Pored kulinarstva, Vladica se bavi planinarenjem i splavarenjem. Takođe, česti je putnik na pokloničkim putovanjima po srpskim manastirima.


S.Tasić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: