Vranje: Carstvo trube bez prestonice

Lokalne vesti - Utorak 02.02.2016 - 23:20

Vranje je, pored Bore Stankovića i njegovog dela, južnjačkih specijaliteta i specifičnog dijalekta, možda najpoznatije po muzici i po trubačima, koji su slavu našeg grada proneli po celom svetu.

Orkestar Ekrema Mamutovića, višestruki pobednici Guče; Foto: Facebook Orkestar Ekrema Mamutovića, višestruki pobednici Guče; Foto: Facebook

Ipak, pored činjenice da se gotovo svi slažu da su vranjski trubači i dalje neprikosnoveni, stoji i činjenica da je prestonica trube 350 kilometara severno od našeg grada.

Jedini razlog zašto je to tako je taj što Guča ima festival svetskog renomea, a Vranje ga nema.

Pokušaja je bilo, ali nijedan nije dobacio dalje od statusa kvalifikacionog turnira za takmičenje u Guči.

A od 16 orkestara takmičara u Guči, 12 obično dođe sa juga Srbije.

Nema sumnje da ovaj deo Srbije treba da ima svoj autentični festival, slaže se i Dobrivoje Marinski, programski direktor festivala u Guči.


- Pored činjenice da ovde postoji zaista veliki broj izuzetnih muzičara, tu je blizu i Makedonija sa svojim vrsnim sviračima i mislim da je ovo podneblje idealno za organizaciju jednog ovakvog festivala.

 

Ja sam zagovornik ideje da bilo koji festival ima svoje opravdanje ako se ne troše  pare poreskih obveznika.


I pored toga što ovde vlada hronična besparica, sigurno i u Vranju ima društveno odgovornih kompanija koje bi uzele učešće u jednoj ovakvoj manifestaciji– smatra Marinski.


Jedna ozbiljnija inicijativa obelodanjena je pre tačno godinu dana, prilikom gostovanja Gorana Bregovića povodom Dana grada.

Tada su predstavnici gradskog rukovodstva na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Antićem, u neformalnom susretu sa Bregom od njega gotovo iznudili obećanje da će ideju podržati tako što će preuzeti ulogu umetničkog direktora budućeg festivala trube u Vranju.

Ideja je bila da se Memorijal "Bakija Bakić", regionalna smotra trubača koja nosi ime legendarnog muzičara, umnogome zaslužnog za muzičku slavu Vranja, podigne na viši i profesionalniji nivo.

 

Tada su u Bregovićevom društvu bili i Dobrivoje Marinski i Miroljub Aleksić, vlasnik "Alco" grupe, u okviru koje posluje "Alfa Plam" i rođeni Vranjanac, koji su takođe podržali ideju o festivalu i obećali pomoć.

Međutim, praktično se za godinu dana nije odmaklo dalje od početka.

Gradonačelnik Zoran Antić kaže za OK Portal da je ova ideja u dugoročnom planu i da se od nje nikako nije odustalo.

- Za takav festival treba dosta prostora, dosta vremena i dosta para. Ne da se troše, već da se planovi konkretizuju da bi se pare zaradile.

Svoju ulogu u tome bi trebalo da preuzmu i poznati Vranjanci, koji bi lobirali za ostvarenje ove ideje
– smatra Antić.

Dobrivoje Marinski, programski direktor Guče, mišljenja je da za početak nisu neophodna velika sredstva.

- Svaki grad u Srbiji danas ima nekakvo kulturno leto, gde dolaze raznorazni pevači i zabavljaju narod.

Kada bi se te pare preusmerile na neki festival, koji bi ponudio neki autentični program, sa dobrom organizacijom, stvari bi mogli da zažive
– smatra Marinski.


Kao i obično, odlučujući faktor ipak nisu pare, nego ljudi.

- Trebalo bi da se okupi tim ljudi, koji bi bio posvećen ideji festivala i koji znaju da rade posao.

Taj tim bi radio na ostvarenju ideje o festivalu i kada se povežu interesi tog profesionalnog tima, grada, vlasnika ugostiteljskih i uslužnih objekata u gradu i kompanija koje bi preuzeli ulogu sponzora, stvar bi imala realne izglede za uspeh
– kaže Marinski.


Ipak, nezaobilazni faktor - politika i u ovom slučaju predstavlja realnu prepreku.

 

- To je ozbiljna priča za ovaj grad i time bi trebalo da se bave najeminentniji ljudi i u programskom i u organizacionom timu - kaže za OK Portal gradonačelnik Vranja Zoran Antić.


- Čekamo pravo vreme, najpre da se političke prilike u zemlji vrate u normalu, pa ćemo sigurno da "zalegnemo" za ovu ideju.

Ona će sigurno biti jedan od prioriteta za grad u narednom periodu
– kaže gradonačelnik Antić.

Ako je za utehu, Vranje, pored izuzetnih muzičara ima još jednu veliku prednost, koja ne zavisi od rezultata predstojećih izbora.

- Vranje ima publiku koja oseća muziku. Ne možete da organizujete ništa za publiku koja ne prepoznaje emociju – zaključuje Dobrivoje Marinski, programski direktor festivala u Guči.


 
Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: