Vranje: DANIMA povećano ZAGAĐENJE VAZDUHA

Lokalne vesti - Četvrtak 19.01.2017 - 10:55

Tokom decembra, merni aparati Zavoda za javno zdravlje u Vranju (ZZJZ) su tokom osam dana registrovali povećanje štetnih materija u vazduhu, a zagađenje se nastavilo i u januaru.

Svako može da doprinese smanjenju zagađenja; FOTO: D. Ristić/OK Radio Svako može da doprinese smanjenju zagađenja; FOTO: D. Ristić/OK Radio

Zagađenje je naročito pojačano u centralnim delovima grada, jer je povećano prisustvo sumpor dioksida, čađi i azot dioksida izmereno na mernom mestu u krugu samog Zavoda.

Prisustvo štetnih čestica je bilo povećano tokom najhladnijih dana, što stručnjaci objašnjavaju povećanjem potrošnje goriva za zagrevanje.

- Stanje nije alarmantno, ali povećanje koncentracije sumpor dioksida u trajanju od osam dana zaista nije malo.

Maksimalna dozvoljena koncentracija ove materije je 125 mikrograma po metru kubnom, dok je u decembru maksimalna koncentracija u našem gradu bila 151 mikrogram.

Imali smo i četiri dana povećano prisustvo čađi i jedan dan pojačano prisustvo azot dioksida
– kaže za OK Radio dr Nevenka Stanojković, specijalista higijene u ZZJZ.

Merni uređaji Zavoda su i prvih sedam ledenih dana januara zabeležili pojačano prisustvo štetnih materija, pa treba očekivati da se ovakav trend nastavi sve dok traju i niske temperature.

Prema rečima dr Stanojković, kod ovako ekstremnih hladnoća, pojačano zagađenje vazduha je očekivano, s obzirom na činjenicu da se kod nas u najvećoj meri za zagrevanje koriste fosilna goriva.

Iako još uvek ne idemo u korak sa svetom koji ovakva goriva sve više zamenjuje alternativnim izvorima energije koji ne zagađuju okolinu, ipak možemo nešto da učinimo i sami.

- Kako zagađenju vazduha doprinose i vozila sa svojim izduvnim gasovima, potrebno je češće proveravati tehničku ispravnost vozila.

U stambenim objektima bi trebalo da se povede računa o boljoj termoizolaciji, jer će se tako smanjiti potrošnja energenata za zagrevanje, pa samim tim i zagađenje vazduha
– preporučuje dr Stanojković.

Sve dok traje ovakva situacija, stručnjaci preporučuju oprez, naročito osetljivijim kategorijama stanovništva kao što su deca, trudnice i hronični bolesnici.

Posebno bi trebalo da budu oprezni pacijenti sa respiratornim problemima i kardiovaskularnim bolestima, kojima se preporučuje da bez preke potrebe ne borave duže na otvorenom prostoru i da izbegavaju teže fizičke aktivnosti.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: