Vranje dužno oko 400 miliona dinara

Lokalne vesti - Sreda 23.04.2014 - 12:04

Dugovanje grada Vranje prema bankama u ovom trenutku iznosi oko 390 miliona dinara ili više od tri miliona evra.

Ilustracija Ilustracija

Najveći dug Vranje ima prema „Intezi“, kod koje se zadužio blizu 440 miliona dinara sa ciljem završetka brane „Prvonek“.

Grad je do sada za ovu svrhu isplatio oko 300 miliona, te je dug sveden na nešto više143 miliona dinara. Kako se rate isplaćuju na mesečnom nivou, u naredne dve godine mesečno će iz budžeta biti izdvajano blizu 6 miliona dinara samo za ovu svrhu.

Do 2018. mesečno ćemo uplaćivati po 2.389.312 dinara „ Unicredit“ banci,  kod koje je uzet kredit u iznosu od oko 105 miliona dinara.

Realizacija komunalnog programa za 2013. godine koštala je blizu 50 miliona dinara.

Za izgradnju javne rasvete u gradu od 105 miliona izdvojeno je tri miliona dinara, a identičan iznos usmeren je na izgradnju balon sale u Vranjskoj Banji.

Troškovi izgradnje javne rasvete u seoskim mesnim zajednicama pak koštali su blizu dva miliona dinara koji su uplaćeni mesnim zajednicama.

Uređenje platoa ispred zgrade Osnovnog suda procenjeno je na milion i po dinara.

Najveći iznos novčanih sredstava od banke „ Intesa“ oduzela je nivelacija terena u privrednoj zoni „ Bunuševac“ za koju je izdvojeno oko 26 miliona dinara.

Kredit od oko 56 miliona dinara uzet za Komunalni program za 2012. godinu još uvek se isplaćuje i po toj osnovi grad je „ Unicredit“ banci dužan još  oko 37 miliona dinara.

Za izgradnju zgrade „Lamela 5“ , u naselju Ogledna stanica grad je od Fonda za razvoj Republike Srbije pozajmio oko 30 miliona. Sa rokom otplate do 2018. godine dug je od inicijalnog iznosa porastao na blizu 37 miliona dinara.

„Komercijalna banka“ dala je kredit gradu od blizu 70 miliona dinara, a do sada je isplaćeno oko 45 miliona. Vranje je u naredne dve godine obavezno da u dve godišnje rate ovoj banci vrati 28,6 miliona dinara.

Od  „Inteze“  je 2010. godine uzet  kredit od 92 miliona dinara namenjenih gradskim saobraćajnicama i vodovodnoj mreži. U dvanaest mesečnih rata ostalo je da se do 2015. godine vrati oko 30 miliona dinara.

Fond za razvoj Republike Srbije još jednom je odobrio kredit na četiri rate godišnje za potrebe kolonade u Vranjskoj Banji.

Time je grad preuzeo obavezu da iz kase do 2015. godine izdvoji još oko tri i po miliona dinara.

Sa druge stranke, Vranje nije iskoristilo ni polovinu svog dužničkog kapaciteta, jer je odobreni limit za zaduživanje u ovom času nešto ispod 800 miliona dinara ukupnog duga, ili oko pet odsto godišnjeg budžeta grada.

Milan Zdravković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: