Vranje: Kako naplatiti dug Jumka?

Lokalne vesti - Sreda 12.10.2016 - 22:39

Rešavanje problema duga „Jumka“ prema lokalnoj samoupravi počelo je sastankom na kojem su razgovarali članovi radne grupe formirane od strane grada Vranja i čelnika ove kompanije, potvrdio je OK Radiju gradski većnik za finansije Ivan Stanković.

I I

Na ovom sastanku je, za početak, utvrđena suma dugovanja koja „Jumko“ ima prema Gradu i sagledavane su mogućnosti kako ovaj dug namiriti, kaže Ivan Stanković.

- Verovatno najrealnija opcija za izmirenje duga, koja „Jumko“ ne bi dovela do kolapsa je da grad Vranje postane vlasnik nekih od nepokretnosti kompanije, koje im ne služe za obavljanje osnovne delatnosti – procenjuje Stanković.

Ukoliko bi ovakav način namirenja duga bio prihvatljiv za obe strane, morala bi najpre da bude urađena procena tih nekretnina i da se proveri imovinsko stanje, odnosno da li su one opterećene hipotekama.

- Za sada su u opciji zgrada „Čerenac“ i tu moramo da čekamo završetak sudskog spora i da vidimo da li će „Jumko“ postati njen vlasnik.

Dalje, u opciji su stadion, bazen i zemljište oko njih, kao i zgrade „Biznis inkubator centra“
– navodi većnik za finansije.

Stanković još jednom naglašava da su to samo preliminarna razmišljanja, o kojima će se pregovarati kada se završe sudski sporovi i bude izvršena procena.

- Nama bi bilo koji od ovih objekata značio, jer možemo da ih ponudimo investitorima ili da sami upravljamo njima - kaže Stanković.

Na prvom sastanku između radne grupe lokalne samouprave i „Jumka“ izneta je i suma koju ova kompanija duguje na ime prihoda kojima upravlja Grad.

Radi se o 140 miliona dinara i u ovaj iznos nisu uključena dugovanja koje kompanija ima prema gradskim javnim preduzećima.

Na ime poreza na imovinu, dug „Jumka“ iznosi 51,2 miliona dinara, za naknadu za unapređenje životne sredine 6,7 miliona, za komunalne takse 36 miliona i za gradsko građevinsko zemljište 46 miliona dinara.

Svi podaci o dugovanjima su iz ovog meseca, osim nakande za gradsko građevinsko zemljište, koju administrira Direkcija i taj podatak datira iz 2013. godine.

Po rečima većnika Stankovića, u narednom periodu „Jumko“ bi trebalo da rešava administrativne stvari i krajem oktobra se očekuje zakazivanje novog sastanka na kome bi se nastavili pregovori.

- Mi moramo da razmišljamo dugoročno i ne želimo da prinudnom naplatom ugrozimo budućnost „Jumka“.

Moramo da razmišljamo i o našim građanima koji rade tamo, o „Jumko privrednom društvu“, kao i o predstojećoj privatizaciji.

Ta tri momenta nam definišu i logiku da ne vršimo naplatu odmah u novcu, jer bi, između ostalog, tako ugrozili i dalje prilive koje imamo od „Jumka“ po osnovu poreza na zarade.

Kada matematiku primenimo na duži period, vidimo da nam se ne isplati da ih blokiramo i tako naplaćujemo dug
– zaključuje Ivan Stanković.

Sa druge strane, iz „Jumka“ odgovaraju da visina dugovanja još uvek nije utvrđena i tek nakon toga može da se pregovara o načinu isplate.

Branislav Popović, predsednik Nadzornog odbora vranjske kompanije kaže za OK Radio da „Jumko“ još uvek nije zauzeo stav o eventualnom ustupanju nepokretnosti u njihovom vlasništvu.

- Mi sada ustanovljavamo ko je kome koliko dužan i tek kada se napravi presek možemo da govorimo o eventualnom dugu „Jumka“ i načinu isplate.

Do konkretnih stvari još uvek nismo stigli, ima raznih predloga, ali sve su to još uvek nagađanja i spekulacije.

Da li će rešenje biti u nekretninama, plaćanju na rate ili nešto treće, sve je to stvar dogovora
– kaže Popović.

On navodi da je formirana komisija koja utvrđuje visinu duga Grada prema „Jumku“ i da je posao u toku.

- Na primer, stadion i bazen „Jumka“ su ustupljeni Gradu, ali u međuvremenu nisu potpisivani nikakvi aneksi ugovora vezani za cene, tako da treba da se izvrši revalorizacija tih dugovanja i da se utvrdi iznos.

Kad imamo sve zvanične podatke i šta je predmet interesovanja, a šta su mogućnosti jedne i druge strane, tada možemo da konkretno razgovaramo
– odgovara Branislav Popović.

U međuvremenu, u utorak je Poreska uprava Srbije objavila spisak najvećih poreskih dužnika do kraja juna ove godine.

Među više od 1.300 preduzeća iz cele Srbije nalazi se i kompanija „Jumko“ sa dugom od 2,03 milijarde dinara.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: