Vranje: Nove mere za borbu protiv korupcije

Lokalne vesti - Četvrtak 08.12.2016 - 23:06

Gradsko veće je usvojilo dopunu Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije grada Vranja, što će otvoriti vrata za dalje aktivnosti na njegovoj primeni i formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF).

Borba protiv korupcije je i zakonska obaveza; FOTO: Profimedia Borba protiv korupcije je i zakonska obaveza; FOTO: Profimedia

Dopune se odnose na odeljak koji definiše mehanizme implementacije ovog plana.

Nove mere predviđene ovim dopunama su uspostavljanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole u državnom i javnom sektoru i uspostavljanje nezavisne jedinice interne revizije u javnom sektoru.

Takođe, nove mere se odnose i na izveštaj o radu republičkih organa koje imaju sedište u Vranju i republičkih javnih reduzeća i ustanova, kao i registri javnih dokumenata i informacija koji su informatički prilagođeni javnim programima preuzimanja i analizi.

- Ove dodatne mere su bile neophodne kako bi se krenulo sa realizacijom Lokalnog plana za borbu protiv korupcije - rekla je portparol Gradskog veća Zorica Jović.

Prema najavama gradskih vlasti, ove izmene otvaraju vrata za nastavak primene plana, čiji je sledeći korak formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF).

- U januaru naredne godine očekuje nas najpre formiranje komisije, nakon čega će biti raspisan javni konkurs za izbor članova LAF-a – rekla je gradska većnica.

LAF je autonomno, nezavisno institucionalno telo koje kreira i sprovodi mere protiv korupcije na lokalnom nivou.

Formiranje ovakvog tela će za sve lokalne samouprave u Srbiji od naredne godine biti zakonska obaveza.

- LAF će biti sastavljen od predstavnika civilnog društva, medija, akademske zajednice i preduzetnika, dok će ciljne grupe biti organi i institucije lokalne samouprave, javna preduzeća, političke stranke, organizacije civilnog društva i mediji – najavio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

 

Gradsko Veće je sredinom novembra imenovalo Nenada Antića, direktora vranjske filijale Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, za koordinatora za integritet lokalne samouprave.

Primarni zadatak je stvaranje mikro društvenog integriteta otpornog na korupciju, a krajnji cilj je da se od korupcije načini rizičan i neisplativ poduhvat.

Integritet i korupcija su dva dijametralno suprostavljena pojma, a jačanjem integriteta automatski nastaje nepovoljan ambijent za koruptivno delovanje i obrnuto, objašnjava Antić.

- U ostvarivanju postavljenog cilja moji konkretni zadaci će biti da stvorim materijalne, tehničke i kadrovske uslove za realizaciju mera iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, uključujući i proces osnivanja Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) na način koji garantuje nezavisnost i integritet ovog antikorupcijskog tela.  

Zatim, zadatak mi je da nadgledam izradu Planova integriteta lokalne samouprave, javnih preduzeća i javnih ustanova, kao i koordiniram, organizujem i obezbeđujem uslove za sprovođenje Pravilnika o načinu unutrašnjeg uzbunjivanja u lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima i javnim ustanovama.

Takođe, u opisu posla mi je i da nadgledam rad Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa lokalnih funkcionera i službenika, uspostavljam i održavam komunikaciju sa svim relevantnim institucijama na republičkom i lokalnom nivou sa ciljem jačanja integriteta lokalne samouprave
– navodi Antić.

Pored ovih, plan je da budu preduzet i niz drugih aktivnosti u cilju stvaranja efikasnog antikorupcijskog mehanizma na lokalnom nivou.

O svim preduzetim aktivnostima i radnjama, koordinator za integritet bi trebalo da podnosi izveštaje Gradskom Veću i gradonačelniku, ali i da o svemu obaveštava lokalne medije i širu javnost.

- Da bi uspeli u izgradnji efikasnog lokalnog antikorupcijskog modela nije samo dovoljna politička volja i normativni okviri, već i aktivno učešće medija i mobilisana podrška građana Vranja – smatra Antić.

Govoreći o narednim konkretnim koracima, vezanim za formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma, Antić navodi da to možda i neće biti tako lak zadatak.

- Plan je da članovi tog tima budu poznati i priznati Vranjanci, nepokolebljivi borci protiv korupcije i nepotkupljive ličnosti.

Ne kažem da takvih nema u gradu, naprotiv, međutim neki od njih ne gledaju blagonaklono na javno eksponiranje.

Ipak, uveren sam da ćemo i taj posao uraditi kako treba.


Siguran sam da ćemo svi mi zajedno ispoljiti dovoljno vere i lične hrabrosti, koja je neophodna za jedan ovakav poduhvat, kako bismo na pravi način sproveli Lokalni antikorupcijski plan – zaključuje Nenad Antić.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: