Vranje: Povećan obim TRGOVINE LJUDIMA

Lokalne vesti - Četvrtak 30.07.2015 - 15:02

U Vranju je zaabeležen porast obima trgovine ljudima, koja je ozbiljan društveni problem, čulo se na skupu koji je u centru Vranja održan povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv ove društvene anomalije.

Primer saradnje NVO i lokalne samouprave: Ulična akcija o trgovini ljudima FOTO S. Tasić Primer saradnje NVO i lokalne samouprave: Ulična akcija o trgovini ljudima FOTO S. Tasić

Zamenik gradonačelnika Vranja Dragoljub Stevanović  rekao je tom prrlikom da su ovakvi skupovi veoma značajni za skretanje pažnje na ovaj problem.

- U poslednje vreme Srbija nije više samo tranzitno područje za ovakav vid kriminala, već se građani, a naročito žene, vrbuju za takav vid eksploatacije.

Veoma je bitno da mladim ljudima skrenemo pažnju na ovaj problem i da ih držimo u pozornosti.

Akcije Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima su brojne, a ove godine koincidiraju i sa projektom  koji NVO Nexus realizuje sa Evropskim PROGRES-om – rekao je Stevanović.

Nataša Milosavljević, koordinator projekta  „Unapređenje postojećih mehanizama za prevenciju migracija i trgovine ljudima“, koji partnerski realizuju NEXUS i Grad Vranje, kaže da projekt ima tri komponente -  rad sa mladima, sa postojećom lokalnom mrežom i sa medijima.

- Konkretna statistika o trgovini ljudima na teritoriji Pčinjskog okruga još uvek ne postoji, jer je taj broj promenjljiv. To su uopštene statistike, koje se rade na višegodišnjem nivou.

Karakteristično je da se u samom Vranju beleži porast slučajeva trgovine ljudima, ali to ne znači da su žrtve sa ovog područja, jer se Vranje nalazi u pograničnom i tranzitnom području Srbije - pojašnjava Milosavljevićeva.

Učesnici ovog skupa ukazuju da trgovina ljudima ima tri faze: vrbovanje, tranzit i eksploataciju, koje treba prepoznati i na vreme reagovati kod nadležnih institucija.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: