VRANJE: Registrovano 30 divljih deponija!

Lokalne vesti - Sreda 12.08.2015 - 00:10

Vranje ima deset velikih i oko 20 manjih divljih deponija.

Jedna od vranjskih divlljih deponija Jedna od vranjskih divlljih deponija

Ovakav rezultat dao je Katalog divljih deponija, na kome je u više navrata rađeno u gradskoj Upravi u Vranju.

Većnik za ekologiju Nemanja Nuhijević kaže da su divlje deponije težak i kompleksan problem, koji mora da se rešava dugo vremena, čak generacijama.

- Mi stalno saniramo te deponije, naročito manje, u te svrhe dali smo više od šest miliona dinara, ali je situacija na terenu skoro ista.

Što mi danas očistimo, to neko sutra ponovo uništi. Kompleksan je too problem, u čije rešavanje oštrije mora da se uključe sudovi, inspekcije, mesne zajednice...

Mi mmožemo samo da radimo fizičko uklanjanje, i snažnu edukaciju stanivništva - kaže Nuhijević, koji inače nije optimmista po pitanju zaštite životne sredine u pogledu uklanjanja deponija.

A kakva je situacija na terenu?

Prema navodima Ninoslava Đ., čitaoca portala OK Radija, u naselju Sobina u Vranju stvorena je divlja deponija koja je iz dana u dan sve veća, jer očigledno neko ne radi posao za koji je plaćen.

Ninoslav Đ. poslao je fotografije iz Sobine, na kojima se vidi gomila plastičnog šuta, ali i drugog smeća. Kako je opisao u propratnom pismu, reč je o delu naselja pored kanala i potoka.

– Evo kako se žitelji dela Sobine rešavaju plastičnog i otpada drugog porekla. Dolina, deo pored kanala, potoka ili šta već je zatrpan smećem i pravo je ruglo.

Put koji vodi od ulice Blagoja Parovića na putu ka Sobini, na određenoj udaljenosti je prolaz do livade sa koje se jasno vidi kako se otpad gomila i očigledno postaje još jedna divlja deponija – napisao je naš čitalac.

- Čistili smo u Sobini, i sobinski kanal i Šapranačku reku, ogroman novac i trud je uložen, ali, čim smo se pomerili, ponovo su na istim mestima stvorene deponije - kaže Nuhijević.

I direktor komunalnog preduzeća „Komrad“ Dejan Ilić kaže da zna za tu deponiju, ali da ona neće biti skoro sanirana, jer nema para.

– Znam za tu divlju deponiju, ali čekamo sredstva iz Fonda za zaštitu životne sredine. Ta divlja deponija u Sobini je jedna od ćetiri na teritoriji grada koja će biti očišćena kada novac stigne iz Fonda – kaže Ilić.

On navodi da na teritoriji Vranja i Vranjske Banje ima ukupno devet divljih deponija.

Kako je rekao, za saniranje tih deponija biće potrebno oko dva miliona dinara. Posao ne bi trebalo da traje duže od nekoliko dana.

I sada, kako dalje? Skadar na Bojani sada se javlja svakoga dana, na svaakom zgodomm mestu. Što nadležni danju srede, građani noću ponovo onečiste.

- Postavili smo pored „plavog“ mosta, onog metalnog, koji spaja Oglednu stanicu i grad, pre nekoliko godina, i ogromnu tablu koja obaveštava da je zabranjeno bacati smeće, i žičanu ogradu, i - ništa.

Čim se nešto sredi, odmah se, za nekoliko dana, ponovo napravi mini, a nekada i veliki otpad - kaže jedan od stanovnika ulice uz Šapranačku reku. Iako se kuće nalaze dosta udaljene od same reke, ovaj čovek kaže da se leti od smrada ne može spavati.

- Što je prljavo prljavo, samo neku zarazu da ne zaradimo - kaže on.

Na sve to većnik Nuhijević kaže da Grad svim silama radi na rešaavanju ovog ogromnog problema, ali da potpuno izostaje saradnja građana.

- I kad smo gostovali u briselu, rekli su nam da se problemi životne sredine rešavaju generacijski.

Naše je da delamo, da radimmo ssve što možemo, uz naravno snažnu edukaciju koja je obavezna, i to od malih nogu.

Samo tako se možemo nadati nekakvoj normalnoj životnoj sredini - kaže on.

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i medija Vlade Srbije, u okviru projekta „Ekologija - šansa juga Srbije“. Stavovi izneti u tekstu isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja Ministarstva kulture i medija.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: