Vranje u znaku Svetog Save

Lokalne vesti - Četvrtak 21.01.2016 - 21:38

Vranje će u narednih nedelju dana biti u znaku Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja u čiju se čast organizuje kulturno-prosvetna manifestacija „Svetosavska nedelja“.

Sa jedne od prethodnih manifestacija; Foto: Eparhija vranjska Sa jedne od prethodnih manifestacija; Foto: Eparhija vranjska

Ova tradicionalna manifestacija biće svečano otvorena u četvrtak u Galeriji Narodnog muzeja nastupom Hora Gimnazije „Bora Stanković“ i pozdravnim rečima gradonačelnika Zorana Antića.

Nakon toga, u istom prostoru će biti otvorena izložba „Konzervacija i restauracija ikona“ autora Vojislava Lukovića.

 

O radu konzervatora i restauratora ikona i o izloženim eksponatima govoriće sam autor.



„Svetosavska nedelja“ se nastavlja u petak u Sali Doma vojske, promocijom knjige „Njegoš i Islam“, na kojoj će govoriti autor dr Miroljub Jevtić.

 

Jevtić, inače rođeni Vranjanac, utemeljivač je naučne discipline politikologija religije na našim prostorima

 

Osnivač, je i glavni i odgovorni urednik časopisa "Politikologija religije", prvog naučnog časopisa u svetskim razmerama, koji je posvećen objavljivanju radova iz ove discipline.


U subotu će Škola animiranog filma u sali OKCE prikazivati izbor svojih filmova sa Festivala slovenskih i pravoslavnih zemalja „Zlatni vitez“, a u nedelju će svoj program „Svetom Savi u čast“ izvesti učenici OŠ „Vuk Karadžić“.


Takođe u subotu, vranjski predškolci će u Sali Doma vojske izvesti predstavu „Žitije Svetog Save“, nakon čega će biti otvorena izložba likovnih radova učenika.


Početak naredne sedmice proteći će u druženju književnika Aleksandra Gatalice i Uroša Petrovića sa učenicima osnovnih i srednjih škola u Vranju.

 

Aleksandar Gatalica je pisac, prevodilac sa starogrčkog jezika i muzički kritičar.

 

Kao pisac se pojavio u srpskoj književnosti 1993. godine i do sada je objavio jedanaest knjiga.

 

Dobitnik je NIN-ove nagrade 2012. godine za roman "Veliki rat".

 

Uroš Petrović je pisac za decu i mlade, autor romana fantastike, romana u zagonetkama i zagonetnih priča.

 

Karakterističan je po inovativnom pristupu književnosti za decu i mlade, a pored književnosti, bavi se ilustracijom, fotografijom i dizajnom.

 

Bio je i jedan od autora scenarija u jednoj od sezona kultnog TV serijala za decu "Fazoni i fore".

 

U okviru "Svetosavske nedelje" biće organizovan i kviz znanja učenika osnovnih škola na temu pravoslavlja i svetosavlja.

 

27. januara u svim vranjskim školama, u termiu od 11 do 14 časova, biće organizovana proslava Dana Svetog Save.


Poslednje večeri „Svetosavske nedelje“, u sredu 27. januara, na Savindan, biće održan tradicionalni Svetosavski bal prosvetnih radnika, u okviru kojeg će biti dodeljene nagrade „Sveti Sava“ za 2105. godinu.

 

Nagrade se dodeljuju u nekoliko kategorija: za najbolju ustanovu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada, za najboljeg vaspitača, zatim za najboljeg profesora razredne nastave, za najboljeg veroučitelja i profesora predmetne nastave.

Nagrade koje nose ime Svetog Save dobijaju i najbolji učenik osnovne škole, najbolji učenik srednje škole i najbolji student.

Kako su najavili organizatori, tokom cele manifestacije, biće organizovane posete učenika Istorijskom arhivu „31. januar“.

Ovogodišnja „Svetosavska nedelja“ u Vranju se organizuje po 26. put, a ove godine generalni sponzor je fabrika obuće “Geox".
 


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: