Vranjski rezervisti u ratu za dnevnice

Lokalne vesti - Nedelja 30.03.2014 - 23:14

Iako je Evropski sud u Strazburu presudio drugačije, stručnjaci smatraju da rezervisti vojske i policije Pčinjskog okruga koji su učestvovali u ratu 1999. godine imaju pravo na isplatu ratnih dnevnica.

Sa jednog od protesta veterana Sa jednog od protesta veterana

Sud u Strazburu presudio je po tužbama niških rezervista i sada oni nemaju pravo na neisplaćene dnevnice, a pravni zastupnici rezervista iz Vranja smatraju da su ovdašnji ljudi u boljoj poziciji po ovom pitanju.

Sudski postupci oko potraživanja rezervista za dane provedene na ratištu 1999. godine, kada se radi o vranjskim borcima, još uvek se nalaze u procesu pred Osnovnim sudom u Vranju.

Iako je ovdašnji rezervni sastav vojske i policije za vreme bombardovanja Srbije u periodu od marta do juna 1999. godine brojao 9.359 ljudi, Srbiju je do sada tužilo samo njih oko 2.000.

Problem je nastao kada je država odobrila isplatu ratnih dnevnica u vidu „socijalne pomoći“ samo za veterane iz Topličkog okruga, za šta je tada u proseku isplaćeno oko 2.500 evra po rezervisti.

Rezervisti iz ostalih krajeva Srbije tada su se obratili sudovima jer smatraju da i oni imaju sva prava na identičan novčani iznos.

Do saada je po tim tužbama oko 900 Vranjanaca naplatilo svoje ratovanje, ali ne u očekivanom iznosu od 265.998 dinara, koliko „nadnica za strah“ iznosi prema zaključku Vlade Republike Srbije od  17. januara 2008. godine.

Goran Stefanović, pravni zastupnik za oko 700 vranjskih ratnih veterana, kaže da ne treba u poistovećivati predmete vezane za niške i vranjske rezerviste.

- Mi smo se pozvali na Zakon o zabrani diskriminacije koji konstituiše i ustanovljava poverenika za ravnopravnost.

On je utvrdio da je u postupku došlo do diskriminacije i taj akt postoji u svim postupcima pred Osnovnim sudom.

Dakle naš državni organ konstatuje da je došlo do diskriminacije učesnika rata sa teritorije Pčinjskog okruga.

To je ozbiljan argument i mi ćemo se boriti do kraja, naravno sa klijentima koji mogu da finansiraju takve postupke – rekao je Stefanović za OK radio.

Kako su svi postupci pred Osnovnim sudom, vezanim za ovu tematiku, bili zamrznuti u iščekivanju odluke Evropskog suda, Stefanović naglašava da ona ne bi trebalo bitnije da utiče na rad i donošenja rešenja domaćeg pravosuđa, jer se niški ratni veterani nisu pozvali na Zakon o diskriminaciji koji je po njemu od velike važnosti za ceo proces.

- Iako je sud u Strazburu odbacio predstavku, predmet kao predmet se tretira za sebe, pa mislim da odluka ne može da bude preneta autentično i u celini za vranjske veterane – rekao je Stefanović.

Mladen Vasić, advokat koji zastupa oko 300 ovdašnjih rezervista koji su tužili državu na ime isplate ratnih dnevnica, takođe smatra da odluka Velikog veća ne treba da utiče na proces pred domaćim pravosuđem.

Ono što sud, kaže on, treba da uradi je da samo sudi po zakonu.

- Ja i dalje mislim da rezervisti imaju pravo na dnevnice budući da odluka Vlade iz 2008. godine i dalje egzistira i ni na koji način nije utvrđena njena neustavnost.

Po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, člana 8 i Ustava republike Srbije član 21 smatram da ostali rezervisti u sudskom potupku ta prava mogu ostvariti – smatra Vasić.

On je izrazio spremnost da iscrpi sva pravno dostupna sredstva u Srbiji, a ako u tome ne uspe obratiće se sudu u Strazburu.

Stav vranjskih veterana da se neće praviti nikakvi protesti povodom neisplaćivanja ratnih dnevnica, ako za tim nema velike potrebe.

Milan Zdravković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: