ZA SVAKI SLUČAJ: Provera na MINE u Industrijskoj zoni

Lokalne vesti - Subota 11.03.2017 - 11:57

Grad Vranje raspisao je tender za posao pirotehničke provere i pregleda terena na prostoru privredne zone „Bunuševac 2“ od mogućih zaostalih mina i drugih eksplozivnih sredstava.

Industrijskka zona, šansa ili opasnost? FOTO OK Radio Industrijskka zona, šansa ili opasnost? FOTO OK Radio

Teren u Bunuševcu bi trebalo da bude detaljno proveren od eventualnih zaostalih mina iz vremena NATO bombardovanja 1999. godine, a radi bezbednog predstojećeg izvođenja radova na infrastrukturi u privrednoj zoni.

Zamenik gradonačelnika Igor Andonov kaže da je Grad dobio garancije od Vojske Srbije da na prostoru gde je nekada bio vojni poligon nikada nisu korišćena bojeva eksplozivna sredstva.

- To je bio poligon za obuku vojnika i prema dokumentu Vojske Srbije, tu su se koristile samo školske mine.

Moguće je da na tom terenu ima još tih zaostalih mina, ali su one plastične i potpuno bezopasne
-  kaže Andonov.

Međutim, jedna takva mina je prošlog leta izazvala pometnju prilikom radova na fabrici “Top sofe” i zaustavila radove na mesec dana.

Zbog zabrinutosti stranog investitora, rađena je provera terena, koja je pokazala da je taj deo bezbedan za radove.

Ipak, područje Bunuševca je tokom NATO bombardovanja 1999. godine više puta gađano, tako da postoji bojazan da možda postoji još neki neeksplodirani projektil.

Boban Stanković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Vranju kaže za OK Radio da je tokom prošle godine jedan deo terena proveren, a da sada iz bezbednosnih razloga predstoji i provera u zoni “Bunuševac 2“.

- Rađene su provere na dubini od 30 centimetara i tom prilikom ništa nije pronađeno.

Međutim, zbog bezbednosti radnika prilikom budućih radova, ali i zbog propisa koje moramo da poštujemo, moraćemo da izvršimo proveru na dubini do pet metara.

Na tom terenu su predviđeni radovi na uređenju infrastrukture, fekalne i atmosferske kanalizacije, vodovoda i slično
– pojašnjava Stanković.

Prema objavljenom tenderu, ispitivaće se deonica dužine 1.179 metara u širini ispitivanja od 11,5 metara i deonica budućeg puta dužine 466 metara u širini ispitivanja od 13 metara.

Radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 10 dana, a finansiraće se sredstvima EU PROGRESS-a.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: