ŽALBE PACIJENATA: Vranje u srpskom vrhu

Lokalne vesti - Petak 12.08.2016 - 10:53

Po broju pristiglih pritužbi pacijanata zaštitniku osiguranika, ZC u Vranju je na trećem mestu u Srbiji sa 22 prijave, i one se odnose na nezakazivanje specijalističkih pregleda u zakonski predviđenom roku od 30 dana.

Bolnica u Vranju: žalbe za čekanje u redu FOTO S. Tasić/OK Radio Bolnica u Vranju: žalbe za čekanje u redu FOTO S. Tasić/OK Radio

Zaštitniku osiguranika u zdravstvenim ustanovama pacijenti se najčešće obraćaju kada ne mogu da ostvare svoja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Prema izveštaju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje o radu zaštitnika osiguranika, najviše žalbi bilo je na račun Kliničkog centra Vojvodine, Opšte bolnice u Subotici, Zdravstvenog centra Vranje i Doma zdravlja Novi Sad, a prijave su podnete protiv ukupno 33 zdravstvene ustanove u Srbiji.

U prvih šest meseci  ove godine pomoć zaštitnika osiguranika zatražilo je više od 9.500 građana, a istovremeno je podneto i 156 prijava.

Najčešći razlog zbog kog su osiguranici podnosili prijavu je taj što specijalističko-konsultativne ili dijagnostičke preglede nisu mogli da zakažu u zakonskom roku od 30 dana.

U ZC Vranje to je slučaj sa gastroskopijom, kolonoskopijom i holterom EKG - om.

Doktor Zvonimir Đorđević, upravnik Opšte bolnice u Vranju, kaže da ovakve pritužbe nisu na mestu, jer se u roku od mesec dana zakazuju svi pregledi koji su hitni, dok sve ono što je kontrolno, ne podleže zakazivanju za mesec dana.

- Svaki prvi pregled se zakazuje za mesec dana, i sve ono što je hitno radi se u roku od mesec dana.

Sve ono što  nije hitno i kontrolni pregledi se zakažu kasnije. I ono što je još važnije kod zakazivanja, mi nemamo toliki broj aparata koliko imamo potrebe.

Mi imamo po jedan kolonoskopgastroskop, ultrazvuk na na kome rade i kardiolozi i pedijatri, i taj ultrazvuk može za mesec dana da primi određen broj pacijenata, ne može više
- kaže Đorđević.

On problem nedostatka aparata ilustruje primerom holtera, koji pacijent mora da nosi 24 časa. Đorđević kaže da zbog toga, pa čak i da se radi vikendom, u ZC-u mogu da se pregledaju 365 pacijenata u toku godine i ni jedan više.

- Naši pacijenti ne trpe, ja to odgovorno tvrdim. Svi oni koji su hitni, pregledaju se, ako ne istog dana, onda sutradan.

Pacijenti koji su poslati sa Onkologije, posle operacije, gledaju se odmah.

Ko god ima sumnju na karcinom, gleda se veoma brzo, maltene ne zakazuje se
- kaže Đorđević.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: