Zatvorena Narodna kuhinja u Vranju

Lokalne vesti - Sreda 07.05.2014 - 13:49

Narodna kuhinja u Vranju, koja je hranila 600 egzistencijalno ugroženih građana, prestala je sa radom 30. aprila zbog nedostatka namirnica za pripremanje obroka.

Ilustracija Ilustracija

Sekretar vranjskog Crvenog krsta Tomislav Stefanović kaže da je ovo uobičajena pojava, jer se program rada kuhinja Crvenog krsta koncipira na rad od devet meseci, a ne tokom čitave godine, te da je tako u celoj Srbiji.

- Po predlogu projekta o radu Narodne kuhinje namirnice potrebne za rad obezbeđuju se za devet meseci.

Kuhinja u Vranju je radila u kontinuitetu od 1. avgusta do 30. aprila, sa tom razlikom što smo u prethodnom periodu imali duplo više korisnika, te su umesto njih 300 obroke dobijala 600 građana i time je potrošena ovogodišnja zaliha.

U toku je proces javne nabavke koji sprovodi Crveni krst Srbije koji je jedini ovlašćeni za to po zakonu, pa ćemo verovatno tokom letnjih meseci dobiti novi kontigent namirnica – rekao je Stefanović za OK radio.

On dodaje da u letnjim mesecima dolazi do osipanja korisnika, jer mnogi tada idu da nadniče na poljskim radovima.

Ipak, u protekle tri godine korisnici su svoj sigurni obrok dobijali svih 12 meseci.

Tada je Crveni krst iz Vranja potpisao ugovor sa kompanijom „Delta Maxi“ vredan skoro sedam miliona dinara, čime je izbegnuta pauza od tri meseca i agonija koja muči one koji „nemaju leba da jedu“.

Stefanović smatra da korisnici nisu ugroženi u tolikoj meri, jer je, po njegovim rečima, ovo samo vid dopunske pomoći.

- Ovo je samo vid dopunske pomoći najsiromašnijim sugrađanima koji svakog meseca imaju materijalno obezbeđenje porodice i osim socijalne primaju i drugu vrstu pomoći– kazao je on.

Budući da novih donatora nema, korisnici će morati da se dovijaju tokom letnjih meseci ne bi li svoje sledovanje u vidu vekne hleba i posude pasulja dočekali sa početkom avgusta kada je i planirano ponovno otvaranje kuhinje.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: