Najbolje piće za hidrataciju, ipak nije voda

Zivot i stil - Ponedeljak 29.04.2024 - 09:35

Iako se voda smatra najzdravijim i ujedno najboljim pićem za hidrataciju, naučnici su dokazali da ipak postoji piće koje više hidrira organizam od vode.

Foto: Shutterstock/Nicoleta Ionescu Foto: Shutterstock/Nicoleta Ionescu
Andrews koje je uporedilo reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju, došlo je do zaključka da su obična i mineralna voda dobar izbor, ali prema novim saznanjima mleko je ipak bolje.
 
Prema Ronaldu Mauganu, profesoru na Medicinskom fakultetu Sent Endruz i autoru istraživanja jedan od faktora je i količina određenog pića. Takođe, jedan od faktora je i hranjiv sastav pića.
 
Tako je dokazano da mleko hidrira više od obične vode jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže usporavanju pražnjena tečnosti iz želuca. Osim toga, mleko u svom sastavu ima i natrijum koji dovodi do manje proizvodnje urina, piše CNN Health.
 
Isto se može reći i za rastvore za oralnu rehidraciju koje se koriste za lečenje dijareje.
Oni sadrže male količine šećera, kao i natrijum i kalijum, koji takođe mogu pomoći u zadržavanja vode u telu, prenosi City Magazine.
CNN, City Magazine

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: