ZAŽIVEO sistem e-dozvola

Lokalne vesti - Sreda 20.07.2016 - 12:22

Sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola koji je počeo da se primenjuje u Srbiji od početka godine zaživeo je uspešno i u Vranju, saznaje OK Radio u Sekreterijatu za urbanizam, imovinsko pravne i komunalno stambene poslove.

Ilustracija FOTO Shutterstock Ilustracija FOTO Shutterstock

Prvih meseci primene ove mere u Vranju je bilo problema sa funkcionisanjem, pa se Vranje našlo na spisku lokalnih samouprava u kojima nije bio rešen nijedan predmet.

Problema je bilo sa zastarelošću opreme i edukacijom kadrova, kaže za OK Radio načelnica Sekreterijata za urbanizam, imovinsko pravne i komunalno stambene poslove Marina Trajković.

- Naši službenici su išli na dodatne edukacije i sada više problema nema.

Nama je inače bolje da sa strankama kontaktiramo elektronskim putem, nego da nam neko ovde po ceo dan sedi i čeka.

Sistem za elektronsku obradu je dobar i funkcioniše dobro, jer je sada čitava Srbija umrežena
– kaže načelnica.

U Sekreterijatu na obradi elektronskih dozvola radi troje službenika i to nije dovoljno za obim posla, smatra načelnica.

- Bilo je razgovora sa gradonačelnikom da se poboljša kadrovska struktura i to bi trebalo da se reši putem razmene, odnosno preuzimanja radnika iz javnih preduzeća – otkriva Marina Trajković.

Konkretni podaci govore da je prvih šest zahteva rešeno, od toga pet pozitivno i jedan je odbačen, kaže Radica Milić, samostalni stručni saradnik u Sekreterijatu.

- Imamo još dva nova zahteva i oni su u proceduri obrade.

Čeka se pribavljanja uslova od vršilaca javnih ovlašćenja, a to su Vodovod, Telekom i EPS, a rok za to je 15 dana
– navodi Milić.

Pored kadrovskog i infrastrukturnog uhodavanja novog sistema, potrebno je i da podnosioci zahteva usvoje novo stanje.


- Ima manjih poteškoća oko elektronskog potpisa, što je neophodan uslov za pribavljanje dozvole.

Moraće i stranke da se naviknu na činjenicu da će ovako ubuduće morati da se radi i da papirna dokumenta konačno odlaze u istoriju
– poručuje Radica Milić.

Inače, NALED je obezbedio donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole, a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske preko GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga i Švajcarske razvojne agencije.

Ovim sistemom bi trebalo da bude ubrzana  i pojednostavljena procedura izdavanja građevinskih dozvola, a kako je sistem objedinjen za celu Srbiju, moguće je i da se prati da li se dozvole izdaju u predviđenom roku.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: