ZC: Stimulacija probranih?

Lokalne vesti - Četvrtak 22.10.2015 - 12:58

Pomoćnik direktora Zdravstvenog centra (ZC) Vranje, anesteziolog Goran Stanković jedini je član najužeg rukovodstva ove ustanove koji je proteklog leta primio stimulaciju na platu od 22.090 dinara.

Kuda idu pare u zdravstvu? Kuda idu pare u zdravstvu?

Zanimljiv je podatak da mu je nagrada (u obračunu slovima stoji „stimulacija“) preko plate stigla uz obračun za jul, iako se u tom mesecu nalazio na godišnjem odmoru.

Podatak da i njegova supruga Branka Stanković, takođe anesteziolog, prima šefovski dodatak od 2.500 dinara mesečno za vođenje Odseka za intenzivno lečenje u Službi anesteziologije dodatno govori o tome da porodica Stanković veoma lepo „privređuje“ u lokalnom zdravstvu.

- Godinu i po dana otkad sam na ovoj funkciji nikada nisam primio stimulaciju i možda sam jedini u rukovodstvu koji nije na taj način nagrađen.

Drugo, stimulacija mi nije napisana za period dok sam se nalazio na godišnjem odmoru, već za neke ranije zasluge, posebno one koje imam na funkciji koordinatora za implementaciju programa izgradnje hirurškog bloka – brani se Stanković.

Ovde bi mnogi opravdano upitali – šta se to novo desilo u vezi sa izgradnjom Hirurškog bloka? Jer, sve stoji sedam, osam godina, tek ovih dana kreću neke konkretnije priče o mogućem nastavku izgradnje.  

Informacija da je Stanković nagrađen za period kada nije bio telom prisutan na poslu para uši čak i njegovih kolega iz najužeg rukvodstva.

- Za razliku od Stankovića, koji i ne odlazi na odeljenje anesteziologije, imamo na nekim odeljenjima specijaliste koji mesečno odrade i više od četrdeset sati prekovremenog, prime i dnevno pregledaju na desetine pacijenata, a nikada nisu tražili nagradu, nikada nisu predloženi za stimulaciju, a kamo li da su primili novac za posebne zasluge i angažman na radnom mestu. To je velika nepravda - kaže izvor OK portala koji je insistirao na anonimnosti.

Prema pozitivnim pravnim propisima u zdravstvu stimulacije moraju isplaćivati iz vlastitih prihoda ZC Vranje zbog zakonske zabrane da se takve nagrade daju zaposlenima parama koje imaju karakter javnih sredstava i predstavljaju teret za Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO), što potvrđuje direktor filijale ovog fonda u Vranju Dragoslav Nedeljković.

- Na teret RFZO isplaćuje se samo redovan rad, prekovremeni rad, a dežurstva samo do 40 sati za zdravstvene radnike, za ostale zaposlene u zdravstvu do 32 sata.

Po pravilu bi se, ukoliko se poštuje Uputstvo o rasplaganju sopstvenim sredstvima iz ministarstva zdravlja, najpre morali pokriti materijalni troškovi i druge važnije obaveze, a ako novac „pretekne“ onda da se nagrađuju ljudi koji su nečemu posebno doprineli svojim radom  - kaže Nedeljković.

Problem je što ZC Vranje ne može ni da plati sve ljude koje angažuje (neugovoreni radnici ne primaju plate mesecima), ali se vlastiti prihodi, kako vidimo, ne odvajaju za njih, već za odabrane rukovodioce.

Natalija Pilipović, pomoćnica sekretara Komore zdravstvenih ustanova Srbije, podseća da propisi nalažu da se iz sopstvenih prihoda zaposleni u zdravstvu mogu nagrađivati samo osnovu utvrđenih kriterijuma u internom aktu.

- Odluku o stimulaciji donosi direktor, a da li i ko dostavlja predlog, to je takođe interna stvar - kaže Pilipovićka.

Dakle, mnogo manevarskog prostora za manipulacije. A javna je tajna da stimulacije u ZC Vranje često dobijaju činovnici zaposleni u administraciji, posebno pojedini, odabrani pravnici iz Pravne službe i to verovatno za „posebne zasluge“ poznate samo najužem rukovodstvu.

- Stalno se nagrađuju i tzv. „fakturisti“. Ima ih dvanaest, trinaest na nivou ZC. Oni fakturišu papirologiju prema Filijali RFZO.

Namerno ne rade svoj posao u okviru redovnog radnog vremena do 14 časova, a onda im iz rukovodstva, što je potpuno paradoksalno, daju stimulaciju kako bi ostajali prekovremeno da završe taj posao koji su inače morali i realno mogli da završe od sedam do dva - otkriva izvor OK portala.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: