ZZJZ: Gradonačelniče, otkrijte te vaše saradnike!

Lokalne vesti - Ponedeljak 26.09.2016 - 12:05

Zavod za javno zdravlje Vranje oglasio se još jednim saopštenjem u kome se tvrdi da saopštenjem gradonačelnika Slobodana Milenkovića javnost nije dobila odgovore na važna pitanja.

Rat saopštenjima: dr Slobodan Milenković i dr Milena Mišić; Foto: D. Ristić Rat saopštenjima: dr Slobodan Milenković i dr Milena Mišić; Foto: D. Ristić

Povod za ovaj rat saopštenjima između lokalne samouprave i ZZJZ je postupak sistemske deratizacije na teritoriji grada Vranja, u kojem Zavod nije želeo da učestvuje, jer ona “ne odgovara zahtevima struke u procesu zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a javna nabavka ima sva obeležja klasičnih komercijalnih aktivnosti, a ne opšte preventivne mere, propisane zakonom”.

Gradonačelnik Milenković je u svom saopštenju naglasio da niko Zavodu nije uskratio pravo da učestvuje u postupku javne nabavke.

U svom najnovijem obraćanju javnosti, koje potpisuje v.d. direktora ZZJZ Milena Mišić, iz Zavoda tvrde da i dalje stoje na stanovištu da je na ovakav način izvođena deratizacija nepotpuna i neodgovarajuća sa stanovišta struke.

- To što gradonačelnik ističe da će biti obuhvaćeno 20.000 domaćinstava nije nikakva garancija adekvatnosti, stručnosti i potpunosti, u situaciji ako i druga staništa glodara nisu obuhvaćena, a pogotovu ako se ova akcija izvodi bez odgovarajućeg i adekvatnog stručnog nadzora – kažu u ZZJZ.

Oni navode i odredbe novog Zakona o javnom zdravlju, prema kojima su dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija i praćenje prisustva štetnih organizama mere javnog zdravlja i treba da budu predmet odgovarajućeg programa.

- Jasno iz iznetog proizilazi da je Grad Vranje, raspisivanjem tendera pre donošenja odgovarajućeg programa, na predlog i u koordinaciji sa teritorijalnim zavodom za javno zdravlje, prekršio navedene odredbe Zakona o javnom zdravlju, za šta je propisana i odgovarajuća prekršajna odgovornost.

Što se tiče pojave bolesti koje prenose glodari, pa i smrtnih slučajeva u ranijim godinama, Zavod je uvek postupao u skladu sa zakonom, pa je uredno o svemu tome obaveštavao i organe Grada Vranja, o čemu postoji bogata arhiva.

Međutim, izgleda da gradonačelnik kao i njegovi prethodnici ili ne čitaju te naše informacije sa predlozima odgovarajućih mera ili ih saradnici o tome ne informišu
– stoji u odgovoru ZZJZ.

Oni takođe demantuju i tvrdnje gradonačelnika da Zavod ne vrši deratizaciju ni u ostalim opštinama Pčinjskog okruga.

- S tim u vezi, upoznajemo javnost da Zavod vrlo uspešno izvodi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u najvećem broju javnih preduzeća, ustanova, privrednih društava u svim lokalnim samoupravama Pčinjskog okruga.

Očigledno da gradonačelnik ima krive informatore i saradnike, pa je dozvolio  sebi luksuz iznošenja ovakvih neistina
– navode iz ZZJZ i dodaju da je ova ustanova dobila niz pohvala od strana Ministarstva zdravlja na sprovođenju mera u objektima za boravak migranata u Preševu.

- Dakle, gradonačelniče, očigledno je da Ministarstvo zdravlja, drugi subjekti i lokalne samouprave ne zahtevaju „vasionske brodove“ i „atomske bombe“, osim Vaših saradnika koje uporno krijete i ne objavljujete podatke o njihovoj stručnosti za definisanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Objavite već jednom kog su profila i koje su kompetencije ta lica iz Službe za javne nabavke koja su nam dala „potrebne“ odgovore i koja su utvrdila i definisala potrebe za navedenim „vasionskim brodovima“ i „atomskim bombama“.

Ako ih upoznaju, možda onda od njih zaista i nešto novo nauče naši specijalisti: epidemiolozi, sanitarni inženjeri, dr veterinarske medicine i inženjeri za zaštitu bilja
– stoji u saopštenju ZZJZ.

Na kraju, iz ove ustanove pozivaju gradonačelnika Milenkovića da se upozna sa načinom i programom izvođenja preventivne deratizacije i sa ostalim programima javnog zdravlja.

Takođe mu upučuju i poziv da poseti Zavod radi otklanjanja iznetih nesporazuma i upoznavanja sa svim međusobnim pravima i obavezama koje proizilaze iz Zakona o javnoim zdravlju i drugih propisa, a sve u interesu zaštite zdravlja građana.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: