15.000 pa kraj štrajka

Nacionalne vesti - Sreda 21.01.2015 - 12:41

Prosvetni radnici očekuju da im deo umanjene plate bude vraćen kroz dve nadoknade čiji bi iznos, kako pojedini sindikati navode, mogao da bude po 7.500 dinara.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da bi kroz dve nagrade, novogodišnju i vidovdansku, prosvetni radnici mogli da dobiju oko 15.000 dinara, što bi dovelo da se štrajk koji traje dva meseca okonča 26. januara kada treba da bude postpisan Poseban kolektivni ugovor.

Član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Zvonimir Jović rekao je da će po ugledu na rešenje za PKU u uzdravstvu, i u prosveti biti uvedena jubilarna nagrada za 35 godina staža.

Do sada su imali jubilarne nagrade za 10 godina staža (dobijali su pola plate), za 20 godina (jedna plata ) a za 30 godina sledila je jedna i po zarada.

Plan je da zaposleni sa 35 godina staža dobije dve plate.

Jović je objasnio da su u prosveti i do sada imali pravo na novogodišnju nagradu, ali da nije isplaćena od 2009. godine jer je za državu bila predviđena samo mogućnost isplate te nadoknade.

Vidovdansku nagrada prosvetni radnici će, ako bude potpisan sporazum, dobijati na kraju nastavne godine, a sindikati su, prema Jovićevim rečima, uspeli i da izdejstvuju da zaposleni dobijaju tri plate prilikom odlaska u penziju, kroz takozvanu otpremninu.


 

B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: