Astra: Više od pola optuženih za trgovinu ljudima oslobođeno

Nacionalne vesti - Sreda 27.07.2016 - 17:24

U 2015. godini više od polovine optuženih za trgovinu ljudima dobili su oslobađajuću presudu, saopštila je organizacija koja se bavi pružanjem pomoći žrtvama trgovine ljudima Astra.

Zatvorske kazne uglavnom od tri do pet godina; Foto: n1 printscreen Zatvorske kazne uglavnom od tri do pet godina; Foto: n1 printscreen

Kako se navodi u 2015. doneto je 48 odsto osuđujućih presuda, dok je u 2014. bilo 59 odsto osuđujućih presuda, a u 2013. godini čak 76 odsto.

Najvećem broju osuđenih (84 odsto) izrečena je kazna zatvora od tri do pet godina, a kazna zatvora do tri godine izrečena je u pet odsto slučajeva, dok je kazna na više od pet godina izrečena u 11 odsto slučajeva.

Najviša izrečena pojedinačna kazna zatvora za to krivično delo u prošloj godini je u trajanju od osam godina, dok je najniža u trajanju od dve godine.

Kako se navodi sudski postupci za trgovinu ljudima, od podizanja optužnice do prvostepene presude, trajali su prosečno dve godine i četiri meseca, što je šest meseci duže nego u 2014. godini.

Najduži sudski postupak koji je završen prošle godine trajao je pet godina, a najkraći dva meseca.  

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se 30. jula .

n1info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: