Bez dogovora o minimalcu

Nacionalne vesti - Ponedeljak 15.09.2014 - 08:41

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nisu uspeli da dođu do zajedničkog rešenja koliko bi minimalna cena rada trebalo da iznosi u sledećoj godini, što znači da će odluku o tome doneti Vlada Srbije, saopštio je ministar rada Aleksandar Vulin.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Rok da se SES izjasni o minimalnoj ceni rada ističe u ponedeljak.

Kako je najavio Vulin Vlada će na nekoj od narednih sednica odlučiti o minimalcu, istakavši da će se minimalna cena rada primenjivati od 1. januara 2015. godine.  

Vulin je podsetio da su sindikati tražili novu cenu rada - 137, 9 dinara po satu, a poslodavci da ona ni na koji način ne treba da bude promenjena.  

On je kazao da minimalna cena rada i minimalna zarada nisu iste kategorija i da su regulisane posebnim članovima Zakona o radu i dodaje da se sindikati pozivaju na član 112, (o minimalnoj ceni rada) ne uzimajući u obzir još neke parametre kao što su kretanje zaposlenosti, a da u računicu nije ušla ni produktivnost.
 
- Minimalna zarada ne mora da ima nikakve veze sa minimalnom cenom rada jer minimalna zarada je socijalna kategorija kojom mi štitimo nasiromašnije da ne prime manje od minimalne zarade, a minimalna cena rada je ekonomska kategorija - kazao je Vulin.
 
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: