BG: Kancelarija za saradnju sa sudom za OVK

Nacionalne vesti - Petak 11.04.2014 - 01:01

U Beogradu će biti osnovana kancelarija za saradnju sa sudom za slučajeve ratnih zločina Oslobodilačke vojske Kosovoa (OVK) navedenih u izveštaju specijalnog izvestioca EU Dika Martija.

Otvara se kancelarija za saradnju sa sudom za zločine OVK (Foto: radiokim.net) Otvara se kancelarija za saradnju sa sudom za zločine OVK (Foto: radiokim.net)
Kako piše “Politika”, ta kancelarija će funkcionisati kao i Kancelarija za saradanju sa Haškim  tribunalom.
 
Srbija bi, prema navodima tog ista, mogla da učestvuje u radu suda, jer je, kao i Albanija, strana u sporu.
 
Sedište budućeg suda čije osnovanje treba da podrži Skupština Kosova, najverovatnije će biti u Hagu ili Briselu.
 
Evroska unija i Sjedinjene Američke Države podržavaju osnivanje suda i navode da ukoliko Skupština Kosova ne pristane da ga osnuje, da će to uraditi Ujedinjene nacije.
 
Nakon upozorenja međunarodne zajednice, premijer Kosova Hašim Tači rekao je da "kosovski parlament treba da podrži osnivanje suda, iako je to nepravda".
 
Tači se u izveštaju Dika Martija navodi kao osumnjičeni za organizovani kriminal i zločine, među kojima je i trgovina organima.
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: