BG: Tužilaštvo kažnjeno zbog skrivanja informacija

Nacionalne vesti - Petak 24.02.2017 - 13:28

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbija, po cenu novčane kazne, da dostavi informacije u vezi slučaja Hercegovačka. Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je u petak tri novčane kazne ovom Tužilaštvu zbog odbijanja da dostave biografiju postupajućeg tužioca, kao i informacije o tome da li su pokrenuti krivični ili disciplinski postupci protiv onih koji nisu postupali po zahtevima tužioca u okviru istrage.

Slučaj Slučaj "Savamala" i dalje obavijen velom tajne FOTO: Twitter

Kako se navodi u saopštenju Poverenika nepoštovanje zakona od strane bilo kog organa vlasti uvek je razlog za zabrinutost, a pogotovo kada to čini organ kakav je tužilaštvo.

“U konkretnom, i inače više nego neprijatnom slučaju "Savamala", koji s razlogom privlači veliku pažnju javnosti, i domaće i strane, uskraćivanjem javnosti informacija koje su sasvim očigledno legitiman predmet njenog interesovanja i čije objavljivanje ne može ugroziti ni jedan legitiman interes, slučaj dobija dodatnu nepoželjnu dimenziju” zaključuje Poverenik.

Inače, u dosadašnjem radu Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je ukupno 4 novčane kazne od po 20.000 dinara Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, jedna kazna je izrečena 2010.godine, dok su 3 kazne izrečene danas.

Istraga u slučaju rušenja objekata bez rešenja o rušenju u beogradskoj četvrti Savamala nije ni počela već deset meseci. Postupak je i dalje u fazi predistrage. Tužilaštvo odgovornost prebacuje na policiju, a policija I predstavnici vlasti na tužilaštvo.

Tužilaštvo ćuti o odgovornima u policiji

Tužilaštvo je još sredinom oktobra na pitanja novinara Insajder.neta navelo da je povodom istrage o Hercegovačkoj četiri puta uputilo zahtev policiji za prikupljanje obaveštenja, dok policija nije odgovorila ni na jedan od ovih zahteva.

Na pitanje novinara Insajder.neta da li su I šta preduzelo protiv odgovornih u policiji, koji sudeći prema odgovoru tužilaštva, koče istragu, Više javno tužilaštvo nam je odgovorilo da naša pitanja nisu u skladu sa zakonom.

Ista pitanja Višem javnom tužilaštvu uputio je i građanin Dragan Marić Višem, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja. Između ostalog je tražio i informacije da li je Tužilaštvo pokrenulo krivične ili disciplinske postupke protiv onih koji nisu postupali po zahtevima tužilaštva.

Tužilaštvo je odbilo je da dostavi informacije i po Zakonu, zbog čega je Poverenik izrekao novčane kazne.

Kako je Insajder.net ranije pisao u poslednjih nekoliko meseci protiv njegovih rešenja za dostavljanje informacija od javnog značaja pokrenuto je više upravnih sporova nego u poslednjih 11 godina.


I ime javnog tužioca bila tajna

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu je tek nakon četiri meseca saopštilo ime i prezime tužioca koji je zadužen za slučaj Savamala.

I tada je Dragan Marić, na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama, tražio ime postupajućeg tužioca u ovom predmetu.

I ove informacije je Tužilaštvo odbilo da dostavi, da bi poverenik početkom septembra prošle godine poništio rešenje Tužilaštva i naložio da se ove informacije dostave Draganu Mariću.

Nakon toga, Marić je prosledio odgovor Tužilaštva Insajder.net-u u kom se navodi da je postupajući tužilac u ovom predmetu zamenica javnog tužioca Sanja Đurić

 

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: