Briselu smo "kontrirali" 30 puta

Nacionalne vesti - Četvrtak 27.10.2016 - 06:55

Čak trećina članica Evropske unije blokira nastavak procedure oko otvaranja poglavlja 31 sa Srbijom, pišu Večernje novosti.

Trećina članica EU blokira nastavak pregovora sa Srbijom; FOTO: Thinkstock Trećina članica EU blokira nastavak pregovora sa Srbijom; FOTO: Thinkstock

To poglavlje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, a među njima prednjače Nemačka, Velika Britanija i zemlje nekadašnjeg Varšavskog pakta - Češka, Mađarska, Bugarska, Poljska i Rumunija.

Iako je Brisel završio nacrt izveštaja sa skrininga za ovo poglavlje još u januaru, on je i dalje na usaglašavanju kod članica EU, od kojih njih desetak još nije dalo "zeleno svetlo" za usvajanje ovog dokumenta.

Od Srbije se, između ostalog, očekuje da bude mnogo aktivnija u usaglašavanju svoje politike sa EU i da poveća procenat usaglašenosti sa deklaracijama i rezolucijama Brisela prema trećim zemljama, a koji godinama opada.

Tokom prošle i pretprošle godine nismo podržali ukupno 30 dokumenata EU, što je skoro polovina deklaracija koje je Brisel pripremio. U 2015, od 40 dokumenata odbili smo 13, a godinu ranije, od 35 nismo se saglasili sa 17.

Primera radi, u 2012. Srbija se od 62 deklaracije Brisela nije usaglasila samo sa jednom, u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Kini.

Prošle godine odbili smo Brisel u svih 10 slučajeva koji su se odnosili na Ukrajinu i Rusiju - od sankcija Moskvi do osude aneksije Krima.

Srbija se nije usaglasila ni sa rezolucijama o sankcijama protiv pobunjeničkih vođa samoproglašene Pridnjestrovske Moldavske Republike i restriktivnim merama Zimbabveu i BiH.

Marina Jovićević, v. d. pomoćnika šefa diplomatije za EU, izjavila je da je stav Srbije od početka bio jasan i da zbog Kosova naša zemlja nije u mogućnosti da se usaglašava sa pozicijom EU prema državama poput Rusije i Kine, koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN:

“Zato smo u situaciji da je procenat usaglašenosti sada oko 60 odsto, dok je ranije bio i 99 odsto”, kaže Jovićević.

Igor Novaković iz Isak fonda (Centra za međunarodne i bezbednosne poslove) kaže nam da za 2016. još nema preciznih podataka koliko rezolucija EU je Srbija podržala, ali on smatra da će brojke biti na prošlogodišnjem nivou:

“Odugovlačenjem sa procedurom otvaranja poglavlja 31 šalje se jasna poruka Beogradu da se očekuje da se pojača usaglašavanje s politikom EU, posebno oko restriktivnih mera”, navodi Novaković.

Možda najzanimljiviji slučaj neusaglašavanja sa odlukama EU je deklaracija evropske šefice diplomatije Federike Mogerini i generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda o obeležavanju Svetskog dana protiv smrtne kazne, koju je naša zemlja ukinula. U deklaraciji se direktno osuđuje praksa smrtnih kazni u Belorusiji kao jedinom slučaju na evropskom kontinentu.

Osim Srbije, sa izjavom se nisu usaglasile još samo Jermenija, Gruzija i Azerbejdžan.

Novosti, B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: