Dačić: U Unesko oni koji pale crkve i lome krstove?

Nacionalne vesti - Petak 14.08.2015 - 13:56

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić izrazio je uverenje da će UN, ukoliko to od njih bude traženo, dati mišljenje da Kosovo ne može da bude primljeno u Unesko.

Generalni sekretar UN odlučiće o daljem postupanju. Foto: sps.org.rs Generalni sekretar UN odlučiće o daljem postupanju. Foto: sps.org.rs

Dačić je izjavio da su UN prosledile Unesku zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju i da je sada na generalnom sekretaru Uneska da odluči kako će dalje da postupa.

- Siguran sam, da ako bude zatraženo mišljenje od UN, da ono ne može da bude drugačije od onoga što je pravno jedino utemeljeno, a to je da Kosovo ne ispunjava ni formalne ni suštinske uslove za prijem u Unesko - kazao je Dačić.

Podsećajući da su "četiri bisera" na Kosovu na listi Svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska- Gračanica, Pećka patrijaršija, Dečani i Bogorodica Ljeviška, koji su proglašeni da su "u opasnosti", Dačić je upitao "u opasnosti od koga i od čega?".

- Od onih koji sada hoće da postanu članovi Uneska - upitao je Dačić, dodajući da bi to bio "vrhunac licemerja".

- Ne možete za ISIL (Islamsku državu) da govorite da su teroristi kada uništavaju kulturno nasleđe islama ili drugih religija u svetu, a ovde da nagrađujete članstvom u Unesku one koji pale crkve i lome krstove - kazao je Dačić.

Dačić je istakao da je Unesko jedna od organizacija u kojima Kosovo želi članstvo, "mimo svih dogovora i suprotno svim principima, čak i sporazumu o regionalnom predstavljanju Kosova".

Ministar je istakao da je to problem celog društva i pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu, Srpsku akademiju nauka, Maticu srpsku, nevladin sektor i celo društvo da se uključe u borbu protiv pokušaja Kosova da postane članica Uneska.

- Nije to samo političko pitanje, nego pitanje identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - kazao je Dačić.

Zahtev Kosova za prijem u Unesko Izvršni savet Uneska treba da razmotri u oktobru, a Generalna konferencija će na predlog Saveta odlučiti o tom pitanju u novembru.

Dačić je podsetio da od 58 članica Saveta 33 države su priznale Kosovo, ali da "to ne mora ništa da znači".

Članovi Izvršnog saveta su, kako je dodao, Crna Gora i neke zmelje čije je zahteve u Unesku podržavala Srbija. "Čekamo da vidimo kako će se one postaviti po tom pitanju. Pratićemo sve zemlje kao što smo pratili za vojnu paradu u Zagrebu", kazao je Dačić.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: