Do juna čak 12 poglavlja

Nacionalne vesti - Utorak 03.01.2017 - 12:08

Malta preuzela predsedavanje EU, ambiciozni planovi za evropske integracije Srbije. Tokom sledeće nedelje u Briselu odluka o početku pregovora za tri oblasti

Brisel: Nema dodatnih uslova za početak pregovora; FOTO: Getty Images Brisel: Nema dodatnih uslova za početak pregovora; FOTO: Getty Images

Sledeće nedelje u Briselu bi trebalo da bude održan sastanak Radne grupe za proširenje (KOELA) na kojem bi Hrvatska i zvanično trebalo da odblokira otvaranje poglavlja 26, o obrazovanju i kulturi, u pregovorima Srbije sa EU.

Prema našim saznanjima, na tom sastanku očekuje se i zeleno svetlo za još dve oblasti - 20, preduzetništvo i industrijska politika, i 29, carinska unija. Tada će se znati i da li će naredna Međuvladina konferencija Srbije i EU biti održana 20. januara, što je datum koji je načelno dogovoren u evropskom vrhu.

Za pojedine oblasti u Briselu je već ocenjeno da nema dodatnih uslova za početak pregovora i Srbija je dobila poziv da pripremi i dostavi svoje pregovaračke pozicije. Tako bi Beograd do juna, tokom predsedavanja Malte, tvrde naši evropski diplomatski izvori, mogao da otvori čak 12 poglavlja.

To su, između ostalih, oblasti 2 (slobodno kretanje radnika), 4 (slobodno kretanje kapitala), 6 (pravo privrednih društava), 9 (finansijske usluge), 28 (zaštita zdravlja i prava potrošača)...

Ovakvom dinamikom bio bi ostvaren ambiciozni plan da naša zemlja otvori sva 34 pregovaračka poglavlja do 2018, a neka i da privremeno zatvori.

- Tokom prve polovine 2017. planiramo da otvorimo što više poglavlja - uverava nas sagovornik iz vrha EU.

Srbija u ovom procesu posebno računa na podršku velikih evropskih država, među kojima prednjače Nemačka, Francuska, Italija i Španija, dok bi eventualne prepreke mogle da dođu od komšija, kao što smo već iskusili, pre svih Hrvata.

Ocenjuje se da bi mogli da iskoriste svaku priliku da na ovaj način pokušaju da reše neka od otvorenih bilateralnih pitanja.

Srbiju, u januaru, takođe očekuje i redovni godišnji izveštaj izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

U nacrtu ovog dokumenta, prema našim saznanjima, on će Srbiju snažno pohvaliti zbog ostvarenih reformi, pre svega na ekonomskom planu, a tražiće dalje jačanje vladavine prava.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: