Dodik: Prihvatam pomoć Srbije i Evrope

Nacionalne vesti - Četvrtak 30.07.2015 - 12:01

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da prihvata pomoć Srbije i Evrope kako referendum ne bi morao da bude održan.

Dodik želi da razgovara. Foto: NSPM Dodik želi da razgovara. Foto: NSPM

On je rekao da želi da razgovara o vraćanju pravosuđa u ustavne okvire.

Dodik je rekao da su Srpskoj oteli nadležnosti i nad njom izvršili nasilje, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Dodik je napomenuo da je razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i smatra da Vučić "dobro razume stvari".

- Mi želimo da pravosuđe vratimo u ustavne okvire. Neka nam Vučić pomogne i svi iz Evrope, ja prihvatam. Ako to uradimo do dana refereduma, onda referendum može da bude besmislen - rekao je Dodik, govoreći o Vučićevoj izjavi da je pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH za njega jedno od najtežih pitanja i da bi voleo da Dodik još jednom razmisli o tome.

Predsednik RS je objasnio da se sve radi sa ciljem i da je cilj referenduma da se pravosuđe vrati u ustavne okvire.

- Ako to možemo uraditi pre, ja bih bio veoma zadovoljan i zahvalan svima, pa i Vučiću - izjavio je Dodik novinarima u Prebilovcima.

On je napomenio da je javno pozvao američkog ambasadora u BiH Morin Kormak, koja je govorila da je to neustavno, da nađe član Ustava i Dejtona po kome pravosuđe, Sud i Tužilaštvo pripadaju BiH.

- Pozivam je opet da to učini. Želim da čujem šta ona zna o tome i da li je uspela da pročita ili političke stavove saopštava na bazi ocena lokalnih službenika Bošnjaka. Ako bilo ko, pa i priučeni pravnik, kaže da je ona u pravu sa stanovišta pozivanja na član Ustava i Dejtona, ja ću odustati od referenduma - rekao je Dodik.

Premijer Vučić ponovio je da je Dodika zamolio da preispita odluku o održavanju referenduma.

- To je za mene danas najteže pitanje, jer je moja obaveza da ne pokažem nikad dozu ni lične, ni političke, ni državne sujete, da uvek čuvam odnose između Srbije i RS na najvišem nivou i neću više ni reč o tome reći - rekao je Vučić na pitanje novinara da li je dobio Dodikovo pismo vlastima BiH, susednih zemalja i predstavnicima medunarodne zajednice povodom referenduma i šta misli o tome.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: