Formiranje suda za OVK i bez promene Ustava?

Nacionalne vesti - Utorak 30.06.2015 - 11:11

Kosovske vlasti analiziraju dve opcije za formiranje Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK, piše prištinska Koha Ditore.

Foto Večernje novosti Foto Večernje novosti

Jedna opcija je vraćanje u parlamentarnu proceduru, ali postoji i mogućnost formiranja suda bez promene Ustava

Ova druga opcija omogućila bi da se zakon o formiranju specijalnog suda donese prostom većinom, dok je za usvajanje ustavnih amandmana neophodna dvotrećinska većina.

Kosovska vlada je uverena da će se izboriti za široko razumevanje da Kosovo mora da ispuni međunarodnu obavezu.

"Za sada nije razgovarano o daljem procesuiranju ove opcije jer vlada i dalje veruje da će naići na široko razumevanje da Kosovo mora da ispuni međunarodnu obavezu koja proističe iz prepiske predsednice Atifete Jahjaga i baronese Ešton", rekao je Besnik Beriša, pravni savetnik premijera Ise Mustafe.

S druge strane, Koha pozivajući se na svoje izvore kaže da se na ekspertskom nivou razmatra mogućnost da se za zakonsku osnovu uzme prepiska kosovske predsednice Atifete Jahjaga i bivše evrokomesarke, baronese Ketrin Ešton, koja je dobila status međunarodnog sporazuma pošto je ratifikovana u Skupštini.

“Ima mišljenja da bi ovaj međunarodni sporazum mogao da se uzme kao dovoljno legalna osnova, pođednako validna kao i produžetak mandata trojice stranih sudija Ustavnog suda koji je napravljen na osnovu prepiske iako je to bilo u supotnosti sa Ustavom predviđenom procedurom", rekao je neimenovani izvor lista.

"Ova opcija je ubačena u igru iako prednost ima ponovno stavljanje u skupštinsku proceduru ustavnog amandmana”, navodi prištinski dnevnik.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: