Godišnje 770 doktora nauka

Nacionalne vesti - Sreda 11.06.2014 - 01:11

Broj doktora nauka od 2007. do 2012. godine se utrostručio, a broj upisanih na doktorske studije povećao čak osam puta.

Za pet godina utrostručen broj doktora nauka (Ilustracija: education.seattlepi.com) Za pet godina utrostručen broj doktora nauka (Ilustracija: education.seattlepi.com)
Tako je 2007. godine doktoriralo 206 studenata, a 2012. je to učinilo njih 770. 
 
U izveštaju Nacionalnog saveta za nauku stoji da je samo u toku jedne godine Privredna akademija Novi Sad iznedrila je 200 doktoranada, a slične statistike, kažu u ovom savetu, svojevremeno je beležio i Evropski univerzitet Beograd. To znači da su, statistički gledano, ovi privatni univerziteti svakog drugog dana davali po jednog doktoranda.
 
O kakvoj ekspanziji je reč najbolje ilustruje činjenica da je celom Univerzitetu u Beogradu trebalo 205 godina postojanja da bi iznedrio 8.500 doktora nauka.
 
Veliki broj doktora nauka u Srbiji u tom savetu pravdaju time što u zemlji sada postoji čak 19 univerziteta sa akreditovanim postdiplomskim studijama, dok su ranije srpski studenti morali u inostranstvo na doktorat.
 
Pitanje kvaliteta doktorskih studija nije do kraja rešeno ni na državnim ni na privatnim fakultetima, jer jasni standardi ne postoje. 
 
- Da bi uopšte branili doktorski rad, studenti prethodno moraju imati objavljen jedan ili dva rada u prestižnom časopisu sa SCI liste. Isto tako, njihovi mentori moraju imati više od pet radova sa SCI liste. Ako ovi uslovi nisu ispunjeni, doktorat se ne može braniti - objašnjava prof. dr Vera Dondur.
 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: