"Grčka za Kosovo u međunarodnim organizacijama"

Nacionalne vesti - Sreda 15.07.2015 - 08:57

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikolaos Kocias navodi da će njegova zemlja podržati članstvo Kosova u međunarodnim telima kao i bezbednosnim organizacijama.

Sa poslednje proslave Vidovdana na Gazimestanu. Foto: Arhimandrit Sava Janjić, FB Sa poslednje proslave Vidovdana na Gazimestanu. Foto: Arhimandrit Sava Janjić, FB

Osim toga, Kocias je izrazio ubeđenje da će ti procesi služiti stabilnosti u regionu, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova Isa Mustafe.

Kako je saopšteno, Mustafa je sa grčkim šefom diplomatije razgovarao o "odnosima između dve zemlje i mogućnostima produbljivanja saradnje".

"Premijer Mustafa je zahvalio šefu grčke diplomatije za podršku koju je Grčka dala u procesima učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije i integrativnim procesima u EU", navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer je ocenio da su sazreli uslovi za dalje unapređenje odnosa između Grčke i Kosova.

Nakon sastanka dva ministra, šef grčke diplomatije je rekao da to ne znači da bi Grčka mogla priznati Kosovo, već predstavlja napor da se uspostave bolji odnosi Atine i Prištine.

- Pozvao sam Tačija da dođe u Atinu. Čekamo ga. Doneli smo odluku da otvorimo kancelariju Kosova. Naš predlog je da kancelarija može da bude gde god želite, u Solunu ili u Atini. Ali mislim da Tači više voli Atinu - rekao je ministar spoljnih poslova Grčke.

Osim toga, Kocias je obećao da će u postojećim okvirima saradnje Grčka podržavati ulazak Kosova u EU i NATO, kao i učlanjenje u ostale međunarodne organizacije, kao što su Interpol i Unesko.

Kocijas je posle razgovora, na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, kako navode prištinski mediji, ostao nedorečen, rekavši da će Grčka pomoći Kosovu da se učlani u neke međunarodne organizacije i najavio da će Grčka otvoriti na Kosovu kancelariju za saradnju Grčke i Kosova.

Grčki ministar inostranih poslova Kocias je naglasio da se očekuje brzo otvaranje kancelarije Kosova u Atini na dobrobit i jačanje ekonomske saradnje između dveju zemalja. Inače, ovo je prva zvanična poseta jednog šefa grčke diplomatije Kosovu ", ističe se u saopštenju kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

Hašim Tači je, kako prenosi RTK 2, rekao da je sa grčkim kolegom razgovarao o mnogim temama pa i o osnivanju da Specijalnog suda.

- To pitanje ne treba odlagati, ali se o tome neće glasati dok se ne utvrdi da postoji dovoljan broj glasova poslanika - rekao je Tači.

Tači je zahvalio grčkom kolegi na doprinosu koji njegova država pruža u održavanju mira i stabilnosti u regionu, kao i podršci koju Kosovo dobija od Grčke na evroatlantskom putu.

- Očekujemo investitore iz Grčke, da dođu na Kosovo, investiraju i osećaju se dobro ovde. Koristim priliku da još jednom pozovem i ostale da ulažu na Kosovu. Mi živimo u istom regionu i imamo iste vrednosti - naveo je Tači.

Kocias nije želeo da komentariše krizu u Grčkoj i dodao je da će o tome odlučiti poslanici.

Grčka je jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, ali je jedina među njima koja priznaje kosovska dokumenta.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: