Kinezi počinje gradnju brze pruge do kraja godine

Nacionalne vesti - Utorak 24.11.2015 - 13:33

Izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte počeće ove godine, rekao je u utorak u kineskom gradu Sudžou premijer Li Kećijang. U gradu Sudžou počeo samit Kine i lidera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Otvoren samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope; Foto:Tanjug/Vlada Srbije Otvoren samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope; Foto:Tanjug/Vlada Srbije

Li je u utorak otvorio samit Kine i lidera Centralne i Istočne Evrope.

On je rekao da će putovanje između prestonica Srbije i Mađarske biti upola kraće i da će pruga biti završena za dve godine, navodi Sinhua na Tviter nalogu.

Na samitu učestvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Samit je velika prilika za Srbiju.

Mi smo kao zemlja počastvovani, dobio sam priliku da govorim pred predsednikom Kine Sji Đinpingom i premijerm Li Kećijangom, predstavljajući Srbiju i to govori o, ne mogu da kažem privilegovanom, ali veoma dobrom položaju Srbije u Kini", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je dodao da je Srbija zemlja koja na samitu potpisuje najveći boj sporazuma, i da se radi o saradnji u oblasti energetike, putne i žlezničke infrastrukture, poljoprivrede, turizma.

"U svim oblastima želimo da unapredimo našu saradnju", naglasio je Vučić.

Kako navodi RTS, najavljeno je potpisvanje Memoranduma o razumevanju u vezi sa smederevskom Železarom sa jednom kineskom kompanijom, mada model za sad nije poznat, razgovaraće se i u o učešću kineskih streane u izgradnji pojedinih deonica na Koridoru 11, izradnji termoelektrane koja će koristiti otpad kao gorivo, kao i ugovora o izvozu junećeg mesesa iz Srbije.

Očekuje se i potpisivanje ugovora o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta.

Kineski premijer Li Kećijang obratio se učesnicima navodeći da je Kina na putu da ove godine ostvari ciljani ekonomski rast od sedam odsto.

Li je dodao da privreda trpi prilagođavanja kako bi se postigao održivi srednjeročni i dugoročni rast.

Rojters navodi da Kina istražuje mogućnosti za uspostavljanje multilateralne finansijske institucije sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao i zajedničkog fonda u kojem bi valute bile izražene u juanima.

Učesnicima se obratio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je samit iskoristio kao priliku da apeluje na kineske lidere da podrže napore EU u borbi protiv terorizma posle smrtonosnih terorističkih napada u Parizu.
 

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: