Komandant Kfora: Mi smo jedina vojska na Kosovu

Nacionalne vesti - Nedelja 10.12.2017 - 12:09

Komandant Kfora Salvatore Kuoči izjavio je da te vojne snage ostaju jedina vojska na Kosovu koja obezbeđuje mir.

NATO odlučuje o budućnosti KFOR-a FOTO: Wikimedia commons/KFOR NATO odlučuje o budućnosti KFOR-a FOTO: Wikimedia commons/KFOR

"Kosovske bezbednosne snage nisu oružane snage, one reaguju kada su u pitanju elementarne nepogode.

One su za to dobro obučene, ali ako kosovske institucije žele da ih transformišu, to je proces koji i prema rečima generalnog sekretara NATO-a mora da se izvede u skladu sa ustavnim procesom", rekao je Kuoči za Večernje novosti.

Ukoliko Priština odluči da preuzme dalje korake u procesu transformacije oružanih snaga, odnos NATO prema Kforu mora da se preispita, rekao je komandant Kfora i dodao da sada na Kosovu ne postoji nijedna druga misija koja bi osigurala bezbednost.

"Ipak buduće odluke o našem angažmanu doneće političko telo NATO, kao i 28 zemalja koje čine misiju Kfora", rekao je Kuoči.

On je dodao da je Kfor uspešna misija čiji se rad ne dovodi u vezu sa vremenskim okvirima, već sa rezultatima.

Mandat Kfora se bazira na Rezoluciji 12 44 i misija nastavlja da podržava mirno, stabino i multietnično Kosovo, rekao je Kuoči.

Kuoči je dodao da misija mora da se pozabavi i sa radikalnim islamizmom i da ceni napore institucija koje taj problem drže pod kontrolom i između ostalog donele su zakon po kome svi borci koji se vrate sa stranih ratišta na Kosovo moraju u zatvor.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: