Kosovo i medijske slobode problem u izveštaju

Nacionalne vesti - Sreda 08.10.2014 - 11:53

Ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu integracije konstatuje značajne pomake u odnosu na zemlje regiona, ali sadrži i zamerke koje se odnose na Kosovo i stanje medijskih sloboda.

(Ilustracija: zverko.rs) (Ilustracija: zverko.rs)

Zastoj u primeni Briselskog sporazuma jedna je od ključnih zamerki Srbiji, ali i Kosovu, o kome postoji poseban izveštaj.  

Situacija u medijima u celom regionu je vrlo loša, izraženi su slabljenje nezavisnosti uređivačkih politika medijskih kuća i povećana autocenzura, i na tom polju je zabeleženo pogoršanje u odnosu na prethodni period, saznaje “Blic” u Briselu.

To se odnosi i na Srbiju, gde EK konstatuje nazadovanje u medijskim slobodama i slobodi izražavanja, “nepoželjne uticaje na uređivačku politiku”, privođenja na razgovore u policiji zbog komentara na internetu, netransparentno javno finansiranje i nejasan pravni okvir.

Spoljna politika Srbije takođe je preispitivana, pa EK konstatuje da je u njenom usaglašavanju sa EU došlo do nazadovanja - Beograd se u prethodnih 12 meseci usaglasio sa 62 odsto spoljnopolitičkih rezolucija i deklaracija Unije, a u godini pre toga čak sa 89 odsto. Razlog su Rusija i ukrajinska kriza, gde Srbija nije prihvatila veći broj inicijativa EU.

Pozitivne ocene Srbija je dobila za reformu javne administracije, kao i za produktivnost u donošenju zakona, ali se konstatuje da postoji problem sa njihovom primenom.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: