Mađarski zid i loše vreme utiču na rutu izbeglica

Nacionalne vesti - Nedelja 27.09.2015 - 09:06

Prema prognozama stručnjaka još je neizvesno koliko će izbeglica proći kroz Srbiju.

Zbog zahlađenja očekuje se sve manje izbeglica. Foto: Drako Vojinović Zbog zahlađenja očekuje se sve manje izbeglica. Foto: Drako Vojinović

Prema različitim procenama, mađarski zid i loše vreme uticaće na to da izbeglice promene rutu do zemalja EU.

Naime, loše vreme na moru bi moglo da utiče na to da se priliv izbeglica smanji, te bi nova ruta bila preko Bugarske i Rumunije ka Mađarskoj. Izbeglice u tom slučaju ne bi ulazile u Srbiju, a postoji moglućnost da preko Ukrajine i Poljske odu u Nemačku.

Druga moguća ruta bi bila preko Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Italije.

Kako pišu “Večernje novosti”, problem može nastati ako Hrvatska pređe na takozvani plan D, koji bi podrazumevao blokadu "zelene granice", odnosno podizanje zida ka Srbiji. O ovome se u Zagrebu još ne priča glasno, ali se pominju i takve opcije, ako EU natera Hrvatsku da registruje migrante i uzima im otisak prsta i lične podatke. Zagreb ovo do sada nije radio, već je samo prevozio azilante ka Mađarskoj.

U tom slučaju, prema Dablinskom sporazumu, svi migranti kojima bude odbijen azil u nekoj od zemalja Unije, a ima najava da bi to mogli da budu gotovo svi osim Sirijaca, biće vraćeni u prvu zemlju Unije u koju su ušli - ovoga puta u Hrvatsku. Cilj Milanovićeve vlade je izbeći to po svaku cenu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: