MILIONI OD SIROTINJE

Nacionalne vesti - Utorak 02.06.2015 - 11:21

Na spisku donatora političkih stranaka nalazi 23 lica koji istovremeno primaju socijalnu pomoć iz budžeta, saopštila je Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Foto: Blic Foto: Blic

Agencija za borbu protiv korupcije je Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike uputilla preporuku da preispita dodelu finansijskih sredstava licima koja iz budžeta primaju socijalnu pomoć, a koja su se našla među donatorima političkih stranaka.

Tatjana Babić je u emisiji “Pravi ugao” RTV potvrdila da se na spisku donatora političkih stranaka nalazi 23 lica koji istovremeno primaju socijalnu pomoć iz budžeta. Dodala je da su podaci o tim licima dobijeni na osnovu ukrštanja sa bazom podataka Ministarstva rada, te da greška nije moguća.

Međutim, nije isključila mogućnost da se u ovom slučaju radi o prikrivanju izvora finansiranja, navodeći da ipak ne može da iznosi takve tvrdnje, te da je na nadležnom tužilaštvu da takvu opciju ispita.

Od sirotinje 1,5 miliona

Kontrolom tokova novca utvrđeno je da su socijalni slučajevi na stranačke račune uplatili oko 1,5 miliona dinara - naprednjacima, socijalistima i Dinkićevom URS-u.
 
Upitana ko može da kontaktira lica koja se pojavljuju na spisku donatora i sazna da li se eventualno radi o krađi njihovog identiteta, ona je rekla da bi resorno Ministarstvo preko lokalnih centara za socijalni rad trebalo da preispita da li te osobe koje primaju socijalnu pomoć zaista finansiraju stranke.

Babić je navela da je i u ranijim istraživanjima Agencije bilo takvih slučajeva, te da takve pojave nisu specifične za samo jednu stanku.
 
Posebno je zanimljiv primer čoveka koji je tokom 2014. primio 94.694 dinara, a na račun SPS uplatio 650.000 dinara - skoro sedam puta više nego što dobija iz državne kase za najsiromašnije.

Među darodavcima naprednjaka ima onih koji su primali 8.000 dinara, a svojoj stranci su uplatili čak 40.000 dinara. Lice koje je primilio socijalnu pomoć 51.053,32 dinara u 2014. godini, uplatilo je Dinkićevom URS čak 80.000 dinara. Tanimljivo je da su sve uplate naprednjacima imale isti iznos - 40.000 dinara.

Autor: Z.Đ. Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: