Nikolić menja Ustav

Nacionalne vesti - Petak 09.01.2015 - 11:35

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio je promenu Ustava kojom bi predsednik države umesto direktno izborima bio biran u parlamentu.

Nikolić je objasnio i da se u vreme pisanja Ustava on zalagao da se predsednik bira u Skupštini, dok je tadašnji predsednik Boris Tadić bio za direktan izbor.
 
- Stekneš poverenje većine građana, a potom predstavljaš zemlju, a da ne određuješ predsednika vlade, ne sastavljaš vladu kao što to rade ostali predsednici direktno izabrani, poput predsednika Rusije, SAD ili Francuske. Mislim da je tu Ustav ostao manjkav. Treba rešiti: ili će predsednik imati moć, a ja sigurno tada neću biti kandidat, ili će ga birati Skupština sa težim uslovima da ga razreši nego što ga bira - rekao je Nikolić.
 
Politički analitičar Đorđe Vukadinović rekao je da je nejasno zašto sada pokreće ovo pitanje. 
 
- Nije jasno da li Nikolić želi veća ovlašćenja ili promenu načina izbora - rekao je Vukadinović.
 
U svetu postoje tri politička sistema, predsednički, u kome predsednik ima najveća ovlašćenja (takav je sistem u SAD), parlamentarni, u kome parlament bira predsednika, koji ima ovlašćenja da predstavlja državu u svetu. Patrlamentarni sistem najčešće se primenjuje u monarhijama, gde glavnu reč u pooitici vodi premijer, ili kancelar, a monarh obavlja ceremonialne funkcije.
 
Treći politički sistem je polupredsednički u kome se i predsednik i parlament biraju na neposrednim izborima, a od ličnosti zavisi da li veću moć ima premijer ili predsednik države. Srbija primenjuje ovaj sistem od ponovnog uvođenja višestranačja 1990. godine.
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: