Nova britanska rezolucija ima elemente ruske

Nacionalne vesti - Sreda 01.07.2015 - 10:41

Premijeru Aleksandru Vučiću uručena je treća verzija britanske rezolucije o Srebrenici, a kako saznaje B92 u njoj ima elemenata preuzetih iz ruske rezolucije.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Najavljene rezolucije o Srebrenici trenutno su u žiži javnosti u regionu i u Njujorku, gde će članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljati o dva dokumenta, koja su podigla dosta prašine pred obeležavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Srbija o prvoj verziji britanske rezolucije nije bila ni obaveštena niti je konsultovana oko teksta, pa je premijer Vučić rekao da "Beograd nije oduševljen načinom na koji se taj dokument pojavio".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u pismu Savetu bezbednosti ocenio da rezolucij ruši mir na Balkanu i da bi njeno usvajanje bilo nepotrebno i štetno.

Britanija je najavila rezoluciju kao dokument koji bi trebalo da "doprinese pomirenju u regionu", dok je Rusija za svoj predlog navela da je "uravnoteženijim i orijentisanim na pomirenje, a ne na stvaranje dodatnih linija podela u BiH".

Kako je rekao britanski ambasador u UN Metju Rajkroft, Velika Britanija neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici zbog toga što je Rusija predložila svoju verziju nacrta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Avaz" navodi da će se tako britanska rezolucija, najverovatnije, naći na glasanju kao što je i predviđeno, u utorak, 7. jula, u Njujorku.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: