Novi uslovi EU za Srbiju

Nacionalne vesti - Četvrtak 09.04.2015 - 10:07

Ministar Ivica Dačić kaže da nije nikakva novina da se pred Srbiju, kad god ispuni jedan veliki uslov u približavanju Uniji, postavljaju novi i teži uslovi.

foto: Beta/AP foto: Beta/AP
 
Predsedenik skupštinskog odbora za evrointegracije Aleksandar Senić kaže da ne postoje dodatni uslovi o kojima priča Dačić i da Srbija treba da se drži svog evropskog puta.
 
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je pogrešno citiran u medijima koji su objavili njegovu navodnu izjavu da " I kada bismo priznali Kosovo, ne bi nas primili u EU". 
 
On je objasnio šta je rekao u intervjuu Sputnjiku, a šta su mediji od toga izdvojili kao udarnu vest. 
 
Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Nikolića "Da bi Srbija, kad bi priznala Kosovo, za mesec dana bila u EU", Dačić je odgovorio: "Ne bi, zato što će uvek postojati neki novi uslovi". 
 
"Čekajte, ja sam odgovorio na pitanje da li će za mesec dana da uđe", kaže ministar spoljnih poslova.
 
Dačić ipak ne poriče da se pred Srbiju postavljaju novi uslovi, koje naziva pokretnim ciljevima. Pita se zašto se sada priča o 11 tačaka koje je utvrdio Nemački parlament kada je sa Srbijom dogovoreno da je za otvaranje poglavlja neophodna implementacija Briselskog sporazuma. 
 
"Ja sam potpisao Briselski sporazum. Kakve veze ima most u Kosovskoj Mitrovici i Park mira sa Briselskim sporazumom. Kako je onda uslov za otvaranje poglavlja implementacija Briselskog sporazuma. Nije! Onda recite nije uslov samo Briselski sporazum, nego i dodatne tačke te te i te. To je pošten odnos koji Srbija traži. Ja imam pravo to da kazem jer ja sam ministar spoljnih poslova Srbije a ne opunomoćenik EU", navodi Dačić. 
 
Predsednik skupštinskog odbora za evrointegracije Aleksandar Senić kaže da ne postoje dodatni uslovi o kojima priča Dačić i da Srbija treba da se drži svog evropskog puta. 
 
"Mislim da nikakvih novih uslova nema. Pretpostavljam da je davanje ovakvih izjava sedenje na dve stolice pa kad nam se obe stolice izmaknu onda je neko drugi kriv", objašnjava Senić. 
 
Šef skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun smatra da je Srbija u sastavu EU interes Zapada i njegov glavni oslonac na Balkanu, ali ne isključuje mogućnost dodatnih pritisaka. 
 
"U tom smislu postoji granica do koje Srbija može da prihvata zahteve. Preko te granice se direktno narušavaju naši vitalni nacionalni i državni interesi. I ne može nijedna ozbiljna vlada da ide protiv same sebe", ističe Drecun. 
 
Bez obzira na dodavanje novih uslova što, prema rečima Ivice Dačića, nije pošten odnos prema našoj zemlji, interes Srbije je članstvo u EU.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: