Oluja - 20 godina posle

Nacionalne vesti - Utorak 04.08.2015 - 10:18

Danas se navršava 20 godina od početka hrvatske vojne akcije "Oluja" koja je dovela do proterivanja više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Oluja se desila uprkos tome što je Krajina bila pod zaštitom UN. Foto: Novosti, arhiva Oluja se desila uprkos tome što je Krajina bila pod zaštitom UN. Foto: Novosti, arhiva

Prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", u “Oluji” je poginulo i nestalo 1.853 Srba a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine, područja koje je tada bilo pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

U akciji koja je počela 4. avgusta, oko 130.000 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO, kao i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije BiH (ABiH), osvojili su glavni grad nekadašnje RSK Knin 5. avgusta 1995.

Do akcije "Oluja" je došlo uprkos činjenicama da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a i da su predstavnici bivše RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju, takozvani Plan Z-4 .

Slab otpor pružalo je oko 40.000 pripadnika Vojske RSK i oko 10.000 iz oružane formacije bivše Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, lojalni Fikretu Abdiću.

U akciji “Maestral” koja je bila produžetak “Oluje”, hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom armije BiH, ubile su 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika s područja 13 opština u BiH.

U Hrvatskoj se 5. avgust godinama obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju "Oluja", a nedavno je, na zajedničkoj sednici vlade Republike Srbije i Republike Srpske, 5. avgust proglašen Danom žalosti u Srbiji i Republici Srpskoj.

Dve decenije posle, "Oluja" će u Hrvatskoj po prvi put biti obeležena vojnom paradom u Zagrebu, na kojoj, uprkos planovima i nadama domaćina, neće učestvovati zapadne zemlje, a dan kasnije u Kninu, tradicionalnom proslavom, na kojoj će pevati Marko Perković Tompson.

Tom prilikom biće i otkriven spomenik prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu.

Srbija centralnu državnu manifestaciju obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon počinje uveče na mostu kod Sremske Rače - premijer Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik spustiće vence u reku, patrijarh Irinej služiće parastos, a uslediće i umetnički program pod nazivom "Naša je tuga... velika”.

U prvostepenoj presudi haškog Tribunala, aprila 2011. bilo je ocenjeno da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsednikom Tuđmanom, čiji je "cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima".

Tribunal je drugostepenu presudu doneo 17. novembra 2012. i njome oslobodio krivice hrvatske generale Gotovinu i Mladena Markača.

Oni su oslobođeni krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, čime je poništena prvostepena presuda kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora.

Žalbeno veće je oslobodilo optužene po svim tačkama optužbe, mada nisu negirani zločini utvrđeni u prvostepenoj presudi.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: