Orić pušten da se brani sa slobode

Nacionalne vesti - Petak 26.06.2015 - 20:32

Bivši komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić pušten je da se brani sa slobode nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, prenosi RTS.

Foto Tanjug Foto Tanjug

Za njega su zatražene mere zabrane, a prvo ročište je zakazano za ponedeljak.

Naser Orić je, nakon sletanja na sarajevski aerodrom, predat Tužilaštvu BiH, koje protiv njega vodi istragu preuzetu od Okružnog tužilaštva u Bijeljini, piše portal klix.ba.

Portparolka Suda BiH Manuela Hodžić rekla je da je Tužilaštvo posle saslušanja i predočavanja krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret odlučilo da Orića pusti na slobodu i odredi mu mere zabrane.

Sudu je predloženo da se Oriću ograniči kretanje, zabrani kontakt sa svedocima i osumnjičenima i izrečen je zahtev da se periodično javlja nadležnom policijskom organu. U slučaju kršenja tih mera, tražiće pritvor za Orića.

Ranije danas, sarajevski mediji su javili da će Orić biti zadržan u pritvoru 24 sata.

Prvo ročište u ovom predmetu biće održane u ponedeljak, potvrđeno je sarajevskom portalu.

Podsećamo, Orić je uhapšen 10. juna u Ženevi po srpskoj poternici za zločine počinjene u Zalazju kod Srebrenice.

Nakon hapšenja Oriću je određen ekstradicioni pritvor od 14 dana. U međuvremenu, Srbija je Švajcarskoj poslala zahtev za Orićevo izručenje, a zahtev za izručenje poslali su i istražni organi BiH.

Švajcarska federalna kancelarija za pravosuđe odlučila je juče da Orića isporuči Bosni i Hercegovini zbog činjenice da se protiv njega postupak vodi i u Tužilaštvu BiH, i zato što je dela za koja se tereti počinio u BiH.

U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtevu Okružnog tužilaštva u Bijeljini. Predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda BiH.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: