Pakao za vikend!

Nacionalne vesti - Sreda 15.07.2015 - 17:05

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas da će na području Srbije u subotu i nedelju najviša temperatura biti od 36 do 38 stepeni.

ponovo talas paklenih vrucina FOTO: Vec.novosti/M.L.Jankovic ponovo talas paklenih vrucina FOTO: Vec.novosti/M.L.Jankovic
 
U Srbiji će sutra biti sunčano i veoma toplo vreme, sa slabim vetrom promenljivog smera, najnižom temperaturom vazduha od 13 do 20, a najvišom od 32 do 35 stepeni.
 
I u Beogradu će sutra biti sunčano i veoma toplo vreme, sa slabim vetrom, promenljivog smera, najnižom temperaturom vazduha od 20, a najvišom od 33 stepena.
 
- Imamo sreću da baš za vikend budu visoke temperature, tako da savetujem da svako ko može da odloži posao neka tako i učini. Preporučujem boravak kući u rashlađenoj prostoriji ili na nekom izletištu pored vode – kaže portparol Hitne pomoći Nada Macura.
 
Najavljene temperature preko 38 stepeni koliko se očekuje ovog vikenda, mogu izazvati i značajna oštećenja na koži.
 
- Ne savetujem izlazak bez zaštitne kreme, šešira, a damama prepuručujem lepeze. Odeća treba biti od prirodnih materijala poput pamuka i lana u svetlim bojama – dodaje Macura.
 
Visoke temperature zahtevaju i poseban režim ishrane.
 
- Za tropske dane preporučujem unos ribe, salata i tečnosti. Lubenice i dinje mogu zameniti obrok a ujedno i obezbediti potrebne tečnosti. Tešku hranu poput mesa sa roštilja, torti i kolača treba izbegavati zbog povećane opasnosti od salmonele – priča portparol Hitne pomoći Nada Macura.
 
Macura savetuje da nabavke i ostale aktivnosti građani obavljaju iskuljučivo prepodne i da izbegavaju fizičke poslove na otvorenom u najtoplijem delu dana.
 
U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 23. jula, biti sunčano i veoma toplo vreme.
 
Najviša temperatura vazduha biće od 33 do 38 stepeni, a najtoplije će biti u subotu i nedelju.
 
Tanjug/Blic/OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: