Policija ispituje dečji vojno-verski kamp

Nacionalne vesti - Utorak 05.08.2014 - 17:30

Policija proverava navode o dečjem kampu na kome su osnovci vežbali pucanje iz replika atomatskih pušaka.

(Foto: B92) (Foto: B92)
- Pokrenuta je istraga kako bi bile proverene sve činjenice - rekao je direktor policije Milorad Veljović.
 
Svetolazarevska praoslavna crkva, koja sebe naziva istinsom, na kampu je decu obučavala da rukuju replikama kalašnjikova i drugog automatskog oružja na Kučajskim planinama iznad Despotovca.
 
Ta crkva je zilotski red nekanonske Istinski pravoslavne crkve. 
 
Predstavnici Srpske pravoslavne crkve osudili su ovu, kako su naveli, skandaloznu zloupotrebu dece, ocenivši da je to pitanje za državne organe. 
 
Nedavno ustoličeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije poručio je da obuka dece na takav način i uopšte organizovanje takvog kampa nema nikakve veze sa Hristom i jevanđeljem, te je pozvao državne organe da ispitaju uslove u kojima deluje ova samozvana grupa koja se lažno predstavlja. 
 
Da je to pitanje državnih organa, smatra i protojerej-stavrofor Velibor Džomić, inače stručnjak za crkveno pravo. On je pozvao vernike da ne nasedaju na propagandu i da svoju decu stavljaju pod komandu "duhovno neutemeljenih i neutvrđenih tipova poput Akakija" koji, kako je rekao, nisu uspeli ni sebe da povedu, a kamoli da vode druge. 
 
Verski analitičar Živica Tucić kaže da nijedna politička partija, sportski klub, a kamoli verska zajednica ne sme da ima bilo kakav vojni kamp. Tim pre što hrišćanstvo nije ratoborna religija. 
 
- Crkva se bori za državu, za narod molitvom i usmerava ljude da se spasavaju po njenom učenju da stignu do carstva nebeskog. Znači ovi zemaljski ciljevi koji se ostvaruju puškama, tenkovima, avionima, to ne sme da je u centru ma koje organizacije. Monopol nad vojnim sredstvima, nad vojnom obukom, može da ima samo država - rekao je Tucić. 
 
Inače, ziloti se smatraju pravoslavnim fundamentalistima čija je parola "Pravoslavlje ili smrt" i koji ne priznaju SPC, jer ih smatra raskolnicima. 
 
Ziloti, pak, Srpsku pravoslavnu crkvu nazivaju "državnom crkvom", a za sebe tvrde da se bore za čistotu pravoslavne vere. 
 
 
B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: