Protesti na Kosovu: Pustite Ivanovića

Nacionalne vesti - Ponedeljak 10.08.2015 - 14:23

Više stotina građana održalo je miran protest u Kosovskoj Mitrovici tražeći da se Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću odobri odbrana sa slobode.

Oliver Ivanović. Foto: Zorana Jevtić Oliver Ivanović. Foto: Zorana Jevtić


Vođi Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću i penzioniranom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću, produžen je pritvor još dva meseca.

Građani, politički saradnici i prijatelji okupili su se ispred zgrade Osnovnog suda i sedišta Euleksa gde su na kapiji suda ostavili poruku "Euleksov sud kamazat" gde je reč sud precrtana, nazivajući sudski proces koji se vodi protiv petorice Srba optuženih za ratne zločine nad Albancima "lakrdijom".

- Danas smo započeli borbu za poštovanje prava Srba na Kosovu i Metohiji. Svako od nas ovde može da očekuje da ako se Euleks bude pitao, ovo bude njegova budćnost. Danas su tu Oliver i Dragoljub, sutra može biti bilo ko od nas ko dovoljno visoko podigne glavu da kaže ja volim slobodu, ja sam nevin, ja sam Srbin i želim da ostanem ovde - rekao je predstavnik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Igor Simić.

On je kazao da će se sa građanima zajedno demokratski boriti dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi i ostvarena prava koja garantuje međunarodna zajednica.

Predstavnici SDP-a predali su pismo sa zahtevom da se Ivanoviću omogući da se brani sa slobode, pod naslovom "Dosta je bilo", koje je upućeno šefu Euleksa Gabrijelu Meučiju.

"Srbi sa severa Kosova i Metohije zahtevaju da se bez odlaganja Oliveru Ivanoviću omogući odbrana sa slobode! Podsećamo Vas da u ovom trenutku gospodin Ivanović štrajkuje glađu i da ćemo Vas smatrati odgovornim za eventualne posledice po njegovo zdravlje", navodi se u zahtevu.

U zahtevu se navodi i da SDP očekuje i da se sudski postupak nastavi "kako bi se ostrašćeni tužilac uverio da je Oliver Ivanović nevin" i upozorava da "Srbi sa Kosova i Metohije nemaju više strpljenja" i da će nastaviti sa "mirnim demokratskim otporom u cilju zaštite ljudskih prava i sloboda svih politički zatvorenih Srba".

Građani su se noseći zastave Srbije i parole na kojima je pisalo"Eulek faild" i "Meuči, reci nam koja je presuda!" uputili ka pritvorskoj jedinici ispred koje su uzvikivali i skandirali "Oliver" i "Dragoljub".

Ispred zatvora u severnoj Kosovskoj Mitrovici je bilo pojačano obezbeđenje, građani su se mirno razišli, a incidenata nije bilo.

U Prištini je ispred sedišta Euleksa na Kosovu i Metohiji protest podrške Oliveru Ivanoviću u toku.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović počeo je u petak štrajk glađu u pritvorskoj jedinici u severnoj Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: